Ga direct naar inhoud
Terug

Route langs de hoogtepunten van buitenplaats Beeckestijn

Waar: Beeckestijn

Kers Landgoed Beeckestijn
32 minuten
1,6 km
  • Rolstoel met begeleider
  • Geschikt voor rolstoel
  • Honden mogen alleen los op aangegeven locaties

Over de route

Op buitenplaats Beeckestijn vind je veel elementen van historische waarde. Er is een klassieke kruidentuin met slangenmuur, een bloemenwaaier en een barokke siertuin. De keurig aangelegde tuinen worden afgewisseld door lommerrijke parkbossen. Juist die variatie maakt deze buitenplaats zo bijzonder.

Deze route voert langs een aantal culturele hoogtepunten rondom het landhuis. Door de halfverharde paden is deze route ook goed begaanbaar voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollators of buggy's. Naast de route zijn ook alle andere wandelpaden in het voorste gedeelte van buitenplaats Beeckestijn halfverhard en goed begaanbaar. Voor het bekijken van de bloemenwaaier raden we aan om een begeleider mee te nemen, in verband met de halfverharde schelpenpaden in dit deel van de tuinen. Op de buitenplaats staan meerdere bankjes. Geniet van toegankelijke natuur én cultuur!

  • Tot aan het Centraal Plateau in het midden van de buitenplaats volg je de rode route van Wandelnetwerk Noord-Holland. Voor mensen met een rolstoel is hier een verkorte route aangegeven over het pad naar de zuidlaan. Daar kun je de rode route vervolgen.
  • Het achterste deel van Beeckestijn bestaat uit onverharde slingerpaadjes en is daarom minder geschikt voor rolstoelen.

Waar kun je starten

Slangenmuur Beeckestijn
Startpunt

Beeckestijn

Wat kom je onderweg tegen?

Geuren en kleuren op buitenplaats Beeckestijn
Landhuis Beeckestijn

1. Landhuis

Welkom op buitenplaats Beeckestijn! 

Je staat nu op het voorplein van het landhuis. Aan weerszijden liggen twee bijgebouwen, het koetshuis en het stalgebouw. 

Beeckestijn heeft een rijke geschiedenis als buiten voor gegoede Amsterdammers. De eigenaars kwamen per boot over het toenmalige Wijkermeer naar hun zomerverblijf in Kennemerland gevaren. De drukke en vieze stad werd ingewisseld voor de grandeur van de buitenplaats.

De bekendste bewoner is Jan Jacob Boreel. Hij kocht Beeckestijn in 1742 op. Voor de tuinen van de buitenplaats nam hij de roemrijke tuinarchitect J.G. Michael in de arm.

Buitenplaats Beeckestijn
Slangenmuur Landgoed Beecekstijn

2. Kruidentuin

Ga door het hek en neem een kijkje in de besloten tuin. 

Ooit lagen hier een moestuin, een kersenboomgaard en kassen. Sinds de vorige eeuw is deze tuin ingericht als kruidentuin en boomgaard. 

Je ziet twee slangenmuren, speciaal gebouwd voor het leifruit. Wist je dat er in Nederland nog maar acht van deze muren bestaan? Door de slingerende vorm houdt de muur de zonnewarmte langer vast. Zo kon er exotisch fruit groeien, zoals perziken en abrikozen. Dat gaf de bewoners van Beeckestijn status! Voor een exquis diner liet eigenaar Boreel in 1760 perziken van Beeckestijn naar Londen verschepen. 

Bloemenwaaier Beeckestijn
Bloemenwaaier
Bloemenwaaier op Landgoed Beeckestijn

3. Bloemenwaaier

In de cirkelvormige bloementuin pronkte eigenaar Boreel met zijn bijzondere plantencollectie. Ronde bloementuinen waren in de 18e eeuw gebruikelijk, maar die van Beeckestijn is erg bijzonder. 

De 19 perken zijn in een sierlijke waaiervorm aangelegd, als een bloem met bloemblaadjes. Een dergelijk type bloementuin is voor zover bekend alleen voor Huys ten Bosch in Den Haag ontworpen. Het huidige bloemperk is in 1997 na archeologisch onderzoek gereconstrueerd. 

Het witte hek is afkomstig van de naburige buitenplaats Velserbeek. Vrijwilligers hebben het  in 2013 helemaal opgeknapt. Achter het hek lag vroeger een boomgaard.

Bij dit punt staan meerdere bankjes waar je plaats kunt nemen. Het volgende bankje is op zo'n 250 meter afstand. 

Praktische informatie

  • Geschikt voor rolstoel

    • De route is deels verhard en deels halfverhard (asfalt, klinkers, padvast, stevig schelpenpad)
    • Er zijn 2 gehandicaptenparkeerplaatsen vlakbij de entree van Beeckestijn en er is 1 gehandicaptenparkeerplaats aan de kant van het dagrecreatieterrein
    • In Brasserie Beeckestijn is een toilet dat toiletbeugels bevat en qua ruimte beperkt toegankelijk is voor een rolstoel. 
    • Ook alle andere wandelpaden in het voorste gedeelte van buitenplaats Beeckestijn zijn halfverhard.
    • Er zijn meerdere bankjes op de route
  • Hond aan de lijn

    De buitenplaats is opgedeeld in een losloopgebied en een aanlijngebied voor honden. Deze zones zijn met bebording aangegeven. In beide zones geldt een opruimplicht voor hondenpoep. Enkele kwetsbare tuingedeelten blijven verboden voor honden (geleidehonden uitgezonderd).
  • Markering wandelroute

    De wandelroute op Beeckestijn is opgenomen in het wandelroutenetwerk Noord-Holland. Als er een paaltje of pijltje mist, kun je dat melden: https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/ . Meldingen worden snel opgepakt.
  • Brasserie Beeckestijn

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda