Wandelen

Route langs de hoogtepunten van buitenplaats Beeckestijn

  • Geschikt voor rolstoel
  • Honden mogen alleen los op aangegeven locaties
Wandelen

Route langs de hoogtepunten van buitenplaats Beeckestijn

Op buitenplaats Beeckestijn vind je veel elementen van historische waarde. Er is een klassieke kruidentuin met slangenmuur, een bloemenwaaier en een barokke siertuin. De keurig aangelegde tuinen worden afgewisseld door lommerrijke parkbossen. Juist die variatie maakt deze buitenplaats zo bijzonder.

Deze route voert langs een aantal culturele hoogtepunten rondom het landhuis. Door de halfverharde paden is deze route ook goed begaanbaar voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollators of buggy's. Voor het bekijken van de bloemenwaaier raden we aan om een begeleider mee te nemen, in verband met de halfverharde schelpenpaden in dit deel van de tuinen. Op de buitenplaats staan meerdere bankjes. Geniet van toegankelijke natuur én cultuur!

Tot aan het Centraal Plateau in het midden van de buitenplaats volg je de rode route van Wandelnetwerk Noord-Holland. Neem vervolgens het pad naar de zuidlaan en vervolg de rode route. Het achterste deel van Beeckestijn bestaat uit onverharde slingerpaadjes en is daarom minder geschikt voor rolstoelen. Naast de route zijn ook alle andere wandelpaden in het voorste gedeelte van buitenplaats Beeckestijn halfverhard en goed begaanbaar.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

Praktisch

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Landhuis

Welkom op buitenplaats Beeckestijn! 

Je staat nu op het voorplein van het landhuis. Aan weerszijden liggen twee bijgebouwen, het koetshuis en het stalgebouw. 

Beeckestijn heeft een rijke geschiedenis als buiten voor gegoede Amsterdammers. De eigenaars kwamen per boot over het toenmalige Wijkermeer naar hun zomerverblijf in Kennemerland gevaren. De drukke en vieze stad werd ingewisseld voor de grandeur van de buitenplaats.

De bekendste bewoner is Jan Jacob Boreel. Hij kocht Beeckestijn in 1742 op. Voor de tuinen van de buitenplaats nam hij de roemrijke tuinarchitect J.G. Michael in de arm.

Geuren en kleuren op buitenplaats Beeckestijn
Landhuis
Landhuis Beeckestijn
Landhuis

2Kruidentuin

Ga door het hek en neem een kijkje in de besloten tuin. 

Ooit lagen hier een moestuin, een kersenboomgaard en kassen. Sinds de vorige eeuw is deze tuin ingericht als kruidentuin en boomgaard. 

Je ziet twee slangenmuren, speciaal gebouwd voor het leifruit. Wist je dat er in Nederland nog maar acht van deze muren bestaan? Door de slingerende vorm houdt de muur de zonnewarmte langer vast. Zo kon er exotisch fruit groeien, zoals perziken en abrikozen. Dat gaf de bewoners van Beeckestijn status! Voor een exquis diner liet eigenaar Boreel in 1760 perziken van Beeckestijn naar Londen verschepen. 

Buitenplaats Beeckestijn
Kruidentuin
Slangenmuur Landgoed Beecekstijn
Kruidentuin

3Bloemenwaaier

In de cirkelvormige bloementuin pronkte eigenaar Boreel met zijn bijzondere plantencollectie. Ronde bloementuinen waren in de 18e eeuw gebruikelijk, maar die van Beeckestijn is erg bijzonder. 

De 19 perken zijn in een sierlijke waaiervorm aangelegd, als een bloem met bloemblaadjes. Een dergelijk type bloementuin is voor zover bekend alleen voor Huys ten Bosch in Den Haag ontworpen. Het huidige bloemperk is in 1997 na archeologisch onderzoek gereconstrueerd. 

Het witte hek is afkomstig van de naburige buitenplaats Velserbeek. Vrijwilligers hebben het  in 2013 helemaal opgeknapt. Achter het hek lag vroeger een boomgaard.

Bij dit punt staan meerdere bankjes waar je plaats kunt nemen. Het volgende bankje is op zo'n 250 meter afstand. 

Bloemenwaaier Beeckestijn
Bloemenwaaier
Bloemenwaaier
Bloemenwaaier
Bloemenwaaier op Landgoed Beeckestijn
Bloemenwaaier

4Velser kers

Links van deze schuine laan lag de kersenboomgaard. Die is helaas verloren gegaan. In 2014 heeft Natuurmonumenten de boomgaard opnieuw ingeplant met 30 kersenbomen.

De buitenplaatsen in Velsen waren in de 18e eeuw voor Amsterdam en Haarlem de belangrijkste leveranciers van kersen. De Velser kers genoot grote vermaardheid en gold als delicatesse. Bovendien zou het rode fruit goed zijn voor het bloed en de bloedsomloop.

Aan de andere kant van de schuine laan lagen moestuinen, die de bewoners voorzagen van groente en fruit.

Kers op Landgoed Beeckestijn
Velser kers
Velser kers
Velser kers

5Hoofdlaan en vijver

Je bent nu bij de vijver op de indrukwekkende hoofdlaan van Beeckestijn. Door de bomenrij naar achter toe te versmallen lijkt de laan nog langer dan hij al is. Een trucje van de tuinarchitect! 

De geschulpte vijver is kenmerkend voor de formele Franse tuinstijl. Door de vondst van een gedateerde steen weten we dat deze vijver in 1719 aangelegd is. 

De vijver vormde het middelpunt van een sterrenbos met acht lanen. Sterrenbossen waren populair in de 18e eeuw. Ze waren bij uitstek geschikt voor de jacht, omdat je vanuit het middelpunt het overstekend wild op alle paden kon zien.

Het volgende bankje vind je op zo'n 140 meter. Hierna is het ongeveer 400 meter tot de volgende zitbank.

Landgoed Beeckestijn
Hoofdlaan en vijver
Vazen Landgoed Beeckestijn
Hoofdlaan en vijver

6Van strak naar los

Je bent nu aan de achterzijde van de Franse tuinen gekomen. Hier ligt een met struiken beplante wal die het wild en het stuivende zand uit de duinen tegenhield. In het midden bevindt zich een plateau met twee verschillende trappen. Ga je in de richting van het landhuis met zijn geometrische tuinen dan zie je een strakke, rechte trap.

Als je van de andere kant komt, dan zie je een ronde trap die leidt naar de later aangelegde tuinen in landschapsstijl. Deze stijl kwam in de tweede helft van de 18e eeuw in de mode. Men legde romantische, parkachtige landschappen aan waar de natuur schijnbaar haar gang mocht gaan.

Dit achterste gedeelte van Beeckestijn is niet rolstoeltoegankelijk.

Ga voor het Centraal Plateau langs (aan de kant van het hoofdhuis) en neem het pad naar de zuidlaan in de richting van het reposoir (bankje) bij punt 7.

Haarlems klokkenspel op Landgoed Beeckestijn
Van strak naar los

7Dwaalbos

Aan je linkerhand ligt ‘Eiken Bosch’. Tussen het hakhout heeft een dwaalbos in zwierige Rococostijl gelegen. Rococo-invloeden zijn te herkennen in het padenpatroon dat bestond uit een combinatie van halve cirkels en scherpe hoeken. 

Een dwaalbos was een geliefd element in de tuin. Het is speelser opgezet dan een doolhof, maar heeft een vergelijkbare functie. Het cirkelvormige middelpunt was beplant met hoge bomen en vormde een richtpunt voor de wandelaar.

In de Tweede Wereldoorlog woonden er Duitse militairen in het landhuis van Beeckestijn. Zij bouwden in de tuinen verschillende bunkers. Onder de heuvel links naast het pad ligt één van die bunkers.

Neem gerust even plaats op het reposoir, over zo'n 250 meter komt het volgende bankje.

Grote sneeuwroem en narcis op Landgoed Beeckestijn
Dwaalbos

8Dierentuin

Links van het pad stond vroeger een menagerie, waar exotische dieren zoals tortelduiven, kaketoes en zelfs een slingeraapje gehouden werden. Naast de menagerie lag nog een boomgaard en een houtkwekerij. 

Rond 1832 maakte de menagerie plaats voor een orangerie, die in 1957 helaas gesloopt is. In het neoclassicistische gebouw, verwarmd en met hoge ramen op het zuiden, zette de tuinman in de winter de vorstgevoelige planten.

Turkse tortel
Dierentuin

9Neobaroktuin

Kijk rustig even rond in de siertuin en ga daarna verder naar het voorplein.

Bij binnenkomst van de tuin zie je rechts de marmeren beeldengroep ‘Schaking van Venus en Amor door Vulcanus’, toegeschreven aan de beeldhouwer Bartholomeus Eggers (1690-1692). Hij is gemaakt voor de inmiddels afgebroken buitenplaats Watervliet in het huidige Velsen-Noord.

Bij de restauratie in de vorige eeuw is hier een nieuwe tuin aangelegd naar eigentijds ontwerp. Er zijn verschillende elementen uit de 18e eeuwse Barokke tuinstijl te zien, zoals een berceau, sierlijke bloemperken, geschoren lindebomen en een spiegelvijver. 

Waarschijnlijk kweekte men in deze tuin behalve groenten en fruit ook snijbloemen. Bloemen werden gebruikt voor boeketten in huis en versieringen bij bijzondere gelegenheden. 

Ook in deze tuin vind je twee slangenmuren, maar wel lager dan in de kruidentuin. Bovendien is de lange muur gericht op het westen. Dit heeft te maken met de soorten fruit die er gekweekt werden.

In de neobaroktuin zijn verschillende zitgelegenheden. Neem plaats en geniet van de pracht en praal!

Berceau Beeckestijn
Neobaroktuin
Schaking van Venus en Amor door Vulcanus op Landgoed Beeckestijn
Neobaroktuin

10Eindpunt

Je bent aangekomen bij het eindpunt van deze route! Wil je nog meer van het landgoed ontdekken? Alle andere wandelpaden in het voorste gedeelte van buitenplaats Beeckestijn zijn halfverhard en ook goed begaanbaar.

Hyacint op Landgoed Beeckestijn
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.