Ga direct naar inhoud
Terug

Laarzenpad bij Chaam

Waar: Chaamse Beek

Laarzenpad bij Chaam
1 uur 38
4,91 km

Over de route

Je wandeling start ten noorden van Chaam, maar je kunt ook vertrekken vanuit het centrum vanaf bijvoorbeeld café Bellevue, de route wordt dan 2 km langer en is vanaf hier NIET gemarkeerd. Volg voor de wandeling (vanaf de Dasmussenstraat naast de brug over de Chaamse Beek tussen huisnummers 1 en 3) de blauwe pijlen. Wanneer je gaat wandelen in het Brabantse natuurgebied ’t Broek, is het raadzaam laarzen of goede waterdichte schoenen aan te doen, de bijnaam van de wandelroute is niet voor niets Laarzenpad!

Waar kun je starten

Chaamse Beek
Startpunt

Ingang Laarzenpad

Wat kom je onderweg tegen?

1. Eeuwenoude namen

Je ziet hier meteen waarom de wandelroute ook wel 'Laarzenpad' heet. De route start bij de Chaamse Beek langs de drassige graslanden. Rechts zie je een kikkerpoel, waar vroeger runderen kwamen drinken.Chaam en 't BroekDe naam Chaam is al eeuwenoud en stamt af van het Keltische camb, dat bocht in de rivier betekent.Omdat het dorp wat hoger ligt dan de beken eromheen, was de grond goed voor boeren om zich er te vestigen en akkers te bewerken.’t Broek is een vervorming van het oude Germaanse woord broka, dat moeras betekent.

Kunstwerk van moeder natuur?

2. Kunstwerk van moeder natuur?

Je loopt hier langs een rij dode bomen. Zo bij elkaar vormen zij een bijzonder, mysterieus kunstwerk. Een ding is zeker: die bomen die reiken naar de hemel geven een extra dimensie aan het landschap. Staande dode bomen horen ook thuis in een landschap: insecten en vogels als de specht, vinden hier een schuilplek of voedsel.

Nederlandse wijn

3. Nederlandse wijn

Een wijngaard in Nederland, het kan echt! Je loopt hier langs Wijngaard Dassemus. De ambitie en visie van de Nederlandse wijnboer sluiten mooi aan bij de visie van Natuurmonumenten. De eigenaar wil niet alleen een kwalitatief goede Nederlandse wijn maken, maar wil dat ook op een duurzame manier. Duurzaam gebruik van de grond is heel belangrijk en er wordt dan ook biologisch geboerd. De wijngaard zet geen chemische bestrijdingsmiddelen in tegen (on)kruid en insecten. Ook wordt er geen kunstmest gebruikt. Eens per jaar rijden medewerkers op de wijngaard uit om gecomposteerd planten- en gft-afval, samen met de mest van eigen geiten en kippen uit te strooien. kijk voor meer informatie over de wijngaard op www.dassemus.nl