Poort tot De Onlanden

De voormalige boerderij aan de Madijk 1 in Eelderwolde is al enige jaren een poort tot natuurgebied De Onlanden voor vele bezoekers. Natuurmonumenten, boerderij ’t Hoogeveld en de horecaondernemers Pieter en Manon Dijkema willen na jaren experimenteren de locatie verder ontwikkelen.

De Onlanderij

Update De Onlanderij

Eerder dit jaar heeft Natuurmonumenten omwonenden en andere geïnteresseerden uitgenodigd om in gesprek te gaan over de plannen van De Onlanderij.

Naar aanleiding van de input die tijdens deze gesprekken en op eerdere momenten is verkregen kan Natuurmonumenten het volgende mededelen:

 • De horeca op De Onlanderij zal in de toekomst overdag geopend blijven, avondhoreca zal niet worden toegepast;
 • De speelnatuur zal worden afgeschaald tot speelnatuur op de huidige locatie, de speelnatuur ten zuiden van De Onlanderij komt hierbij te vervallen;
 • Het beheerkantoor van Natuurmonumenten zal op landgoed Vennebroek blijven en verhuist niet naar De Onlanderij.

Na de zomer zal Natuurmonumenten (in samenwerking met betrokken partijen) genoemde aanpassingen uitwerken in een nieuw inrichtingsplan voor het erf en een bouwplan.

Zodra hier meer bekend over is dan zal dit o.a. op de projectpagina van De Onlanderij vermeld worden.

 

Natuurmonumenten nodigt omwonenden uit om mee te praten over de plannen van De Onlanderij

Op zaterdag 29 januari organiseert Natuurmonumenten een inloopochtend bij Speelnatuur Kardinge. Tussen 10:00 en 12:00 uur bent u  deze dag van harte welkom om (samen met uw kinderen!) te ervaren en beleven wat speelnatuur van OERRR precies inhoud en hoe de speelnatuur op De Onlanderij er ongeveer uit zal komen te zien.

Natuurmonumenten heeft eerder bijeenkomsten geprobeerd te organiseren, maar vanwege de maatregelen rondom het corona-virus zijn deze meerdere malen geannuleerd. Om toch in gesprek te kunnen gaan met elkaar organiseert Natuurmonumenten in de week van 31 januari tot en met 4 februari meerdere gespreksmomenten waar per huishouden op ingetekend kan worden.

Onlanderij

Onlanderij

Gesprekken omwonenden
Natuurmonumenten wil graag in gesprek met omwonenden over de plannen voor de locatie. Tijdens deze gesprekken worden de plannen toegelicht en kunnen omwonenden aangeven wat er voor de omgeving belangrijk is. Deze gesprekken zullen plaatsvinden per huishouden volgens de geldende corona-maatregelen. De informatie uit deze gesprekken zal worden meegenomen in een uiteindelijk haalbaar plan voor De Onlanderij.

Tijd
Vanaf maandag 31 januari tot en met vrijdag 4 februari hebben omwonenden de mogelijkheid om overdag in gesprek te gaan met Natuurmonumenten. Na aanmelding zal er een tijdstip afgestemd worden.

Locatie
De gesprekken zullen plaatsvinden op De Onlanderij in de boswachter Bartschuur.

Aanmelden
Wilt u in gesprek met Natuurmonumenten? Geef u dan op door  uw naam, telefoonnummer en e-mailadres te mailen naar [email protected]. Na aanmelding zal er gezamenlijk naar het juiste moment gekeken worden. Aanmelden kan tot en met maandag 24 januari i.v.m. het inplannen van de gesprekken.

Vragen
Heeft u nog vragen over deze uitnodiging? Stel deze gerust via [email protected].

Onlanderij2

Poort tot De Onlanden

De voormalige boerderij aan de Madijk 1 in Eelderwolde is al enige jaren een toegangspoort tot natuurgebied De Onlanden voor vele bezoekers. Die bezoekers komen uit de naastgelegen wijk, uit de stad Groningen en ook uit de grotere regio. Ze komen om de bijzonderheden van dit gebied zelf te kunnen ontdekken.

Droge voeten stad Groningen

De Onlanden is een relatief jong natuurgebied op de grens van Drenthe en Groningen. Het heeft een oppervlakte van circa 3.500 aaneengesloten voetbalvelden met ruige hooilanden, moerasbos, bijzondere grazers, vele bijzonder vogelsoorten en volop ruimte voor overtollig water. Bij langdurige, hevige regenval zorgt dit gebied er voor dat de stad Groningen droge voeten houdt.

Trends

Er is duidelijk een toenemende behoefte waar te nemen aan een plek voor inspiratie, natuur en laagdrempelige ontmoeting. Dat zien we terug in De Onlanden en de Onlanderij, de naam die deze poort tot De Onlanden inmiddels heeft gekregen. Er is daarnaast een groeiende behoefte aan activiteiten met natuurbeleving en natuureducatie.

Inbreng belanghebbenden

Natuurmonumenten wil graag dat er één duidelijk loket is voor alle vragen en opmerkingen. Informatie is daarom voor iedereen beschikbaar gemaakt op deze website. Uw vragen en opmerkingen kunt u versturen naar [email protected]. Doel is om zo snel mogelijk een reactie te geven. 

Bijlagen

Op deze pagina kunt u de bijlagen inzien van de eerder gemaakte plannen van De Onlanderij.

Onlanderij Lammetjesdag

Samen investeren

Natuurmonumenten, boerderij ’t Hoogeveld en de horecaondernemers Pieter en Manon Dijkema willen na jaren experimenten nu investeren. Wat we graag gezamenlijk zouden willen?

 • Pieter en Manon Dijkema willen je de komende jaren voorzien van heerlijke versnaperingen in een nieuw onderkomen in de bestaande schuur waar eerder de activiteiten zoals de Levende Kerststal werden georganiseerd. Ben u nieuwsgierig naar de toekomstvisie? Neem dan een kijkje op de website;
 • Boer Sytze wil je graag blijven verwelkomen in de huidige potstal met de Limousin koeien die zomers De Onlanden begrazen;
 • De moestuin wordt steeds voller en groener en geeft menig buurtgenoot verse groenten;
 • Natuurmonumenten wil ieder kind het recht geven om te kunnen spelen in de natuur. Daarom willen we graag de huidige speelnatuur van OERRR verbeteren en op het erf en uitbreiden in het veld ten zuiden van De Onlanderij;
 • De beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe wil graag kantoor houden op De Onlanderij zodat het zichtbaarder is wat zij in samenwerking met vele vrijwilligers dagelijks doen. Dit kantoor is bedacht in hetzelfde nieuwe onderkomen als waar de horeca naar toe gaat, in de bestaande schuur;
 • De ontsluiting op de Bakkerslaan is een knelpunt voor al het verkeer dat De Onlanden en De Onlanderij wil bezoeken. Daarom onderzoekt Natuurmonumenten samen met de gemeente Tynaarlo de mogelijkheden voor een veilige oplossing voor alle verkeersstromen.

De Onlanderij in het nieuws

Op De Onlanderij worden jaarlijks meerdere activiteiten georganiseerd, nieuwsgierig? Bekijk hier de nieuwsberichten over De Onlanderij.

Lammetjesfeest
 • 20 december 2022 | Hanne-Wil Kievitsbosch

  Geen Levende Kerststal december 2022 op de Onlanderij

  In december 2022 zal er helaas geen Levende Kerststal plaatsvinden op De Onlanderij. Lees hier wat je tijdens de kerstvakantie kan doen in De Onlanden.

 • 07 november 2022 | Hanne-Wil Kievitsbosch

  Natuurmonumenten zoekt vrijwillig publieksboswachters in Groningen en Noord-Drenthe

  Geniet jij ervan om veel buiten in de natuur te zijn, vind je het leuk om bezoekers wegwijs te maken en sta je ervoor open om het werk van Natuurmonumenten te promoten? Word vrijwillig publieksboswachter in Groningen en Noord-Drenthe!

 • 19 januari 2022 | Hanne-Wil Kievitsbosch

  Natuurmonumenten nodigt omwonenden uit om mee te praten over de plannen van De Onlanderij

  Een uitnodiging aan omwonenden van De Onlanderij om mee te praten over de plannen van De Onlanderij.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  De Onlanderij
 • Madijk 1, 9766 TZ Eelderwolde (DR)
 • 050 206 9028
 • [email protected]
 • Tom-Tom: Borchsingel Eelderwolde. Vanaf de Borchsingel wijzen borden je de weg naar De Onlanderij aan de Madijk. Parkeren kan bij het Borchkwartier. Als deze parkeerplaats vol is dan kun je parkeren bij de Hoornse Plas. De parkeerplaats bij De Onlanderij is alleen toegankelijk voor gebruikers met een fysieke beperking.

logo