Poort tot De Onlanden

De voormalige boerderij aan de Madijk 1 in Eelderwolde is al enige jaren een poort tot natuurgebied De Onlanden voor vele bezoekers. Natuurmonumenten, boerderij ’t Hoogeveld en de horecaondernemers Pieter en Manon Dijkema willen na jaren experimenteren de locatie verder ontwikkelen.

De Onlanderij

Inloopbijeenkomsten voor wijkbewoners  De Onlanderij GEANNULEERD

Na het aanscherpen van de Corona-maatregelen en het toenemende aantal besmettingen hebben we de beslissing moeten nemen dat het niet meer verantwoord is om onze inloopbijeenkomsten van donderdagavond 25 november en zaterdagmiddag 27 november door te laten gaan.

Een lastige beslissing omdat we graag met alle wijkbewoners in gesprek willen over de toekomst van De Onlanderij. Houdt u de website in de gaten, via deze weg houden we u op de hoogte over de verder te nemen stappen.

Onlanderij2

Poort tot De Onlanden

De voormalige boerderij aan de Madijk 1 in Eelderwolde is al enige jaren een toegangspoort tot natuurgebied De Onlanden voor vele bezoekers. Die bezoekers komen uit de naastgelegen wijk, uit de stad Groningen en ook uit de grotere regio. Ze komen om de bijzonderheden van dit gebied zelf te kunnen ontdekken.

Droge voeten stad Groningen

De Onlanden is een relatief jong natuurgebied op de grens van Drenthe en Groningen. Het heeft een oppervlakte van circa 3.500 aaneengesloten voetbalvelden met ruige hooilanden, moerasbos, bijzondere grazers, vele bijzonder vogelsoorten en volop ruimte voor overtollig water. Bij langdurige, hevige regenval zorgt dit gebied er voor dat de stad Groningen droge voeten houdt.

Trends

Er is duidelijk een toenemende behoefte waar te nemen aan een plek voor inspiratie, natuur en laagdrempelige ontmoeting. Dat zien we terug in De Onlanden en de Onlanderij, de naam die deze poort tot De Onlanden inmiddels heeft gekregen. Er is daarnaast een groeiende behoefte aan activiteiten met natuurbeleving en natuureducatie.

Inbreng belanghebbenden

Natuurmonumenten wil graag dat er één duidelijk loket is voor alle vragen en opmerkingen. Informatie is daarom voor iedereen beschikbaar gemaakt op deze website. Uw vragen en opmerkingen kunt u versturen naar [email protected]. Doel is om zo snel mogelijk een reactie te geven. 

Bijlagen

Op deze pagina kunt u de bijlagen inzien van de eerder gemaakte plannen van De Onlanderij.

Onlanderij Lammetjesdag

Samen investeren

Natuurmonumenten, boerderij ’t Hoogeveld en de horecaondernemers Pieter en Manon Dijkema willen na jaren experimenten nu investeren. Wat we graag gezamenlijk zouden willen?

 • Pieter en Manon Dijkema willen je de komende jaren voorzien van heerlijke versnaperingen in een nieuw onderkomen in de bestaande schuur waar eerder de activiteiten zoals de Levende Kerststal werden georganiseerd. Ben u nieuwsgierig naar de toekomstvisie? Neem dan een kijkje op de website;
 • Boer Sytze wil je graag blijven verwelkomen in de huidige potstal met de Limousin koeien die zomers De Onlanden begrazen;
 • De moestuin wordt steeds voller en groener en geeft menig buurtgenoot verse groenten;
 • Natuurmonumenten wil ieder kind het recht geven om te kunnen spelen in de natuur. Daarom willen we graag de huidige speelnatuur van OERRR verbeteren en op het erf en uitbreiden in het veld ten zuiden van De Onlanderij;
 • De beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe wil graag kantoor houden op De Onlanderij zodat het zichtbaarder is wat zij in samenwerking met vele vrijwilligers dagelijks doen. Dit kantoor is bedacht in hetzelfde nieuwe onderkomen als waar de horeca naar toe gaat, in de bestaande schuur;
 • De ontsluiting op de Bakkerslaan is een knelpunt voor al het verkeer dat De Onlanden en De Onlanderij wil bezoeken. Daarom onderzoekt Natuurmonumenten samen met de gemeente Tynaarlo de mogelijkheden voor een veilige oplossing voor alle verkeersstromen.

De Onlanderij in het nieuws

Op De Onlanderij worden jaarlijks meerdere activiteiten georganiseerd, nieuwsgierig? Bekijk hier de nieuwsberichten over De Onlanderij.

Lammetjesfeest

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  De Onlanderij
 • Madijk 1, 9766 TZ Eelderwolde (DR)
 • 050 206 9028
 • [email protected]
 • Tom-Tom: Borchsingel Eelderwolde. Vanaf de Borchsingel wijzen borden je de weg naar De Onlanderij aan de Madijk. Parkeren kan bij het Borchkwartier. Als deze parkeerplaats vol is dan kun je parkeren bij de Hoornse Plas. De parkeerplaats bij De Onlanderij is alleen toegankelijk voor gebruikers met een fysieke beperking.

logo