Word lid
Fietsen

Fietsroute De Onlanden

Fietsroute De Onlanden

30 km

Waar

De Onlanden

Fietsen

Fietsroute De Onlanden

Fietsen door de achtertuin van Groningen. Dwars door het weidse landschap van De Onlanden. Luister en kijk onderweg naar de vele vogels die hun plek in het gebied hebben gevonden.

De kijkboerderij 't Hoge veld aan de Helmerdijk in Paterswolde is het startpunt van deze fietsroute. Het biologisch vleesveebedrijf aan de rand van Eelde-Paterswolde beheert 600 hectare veenweidegebied in het nieuwe natuurgebied De Onlanden in samenwerking met Natuurmonumenten en is in het eigen dorp bekend als ‘De Kijkboerderij’. Vanaf het bordes boven de stallen zijn de schitterende Limousins te bewonderen. Dat wil zeggen: in de winter, want in de zomerperiode begrazen zede weidegebieden.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Kijkboerderij 't Hoogeveld: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Parkeren op de parkeerplaats aan de Helmerdijk in Eelde, naast kijkboerderij 't Hoogeveld.

De route

 Startpunt

De Onlanden

Wat wij hier doen

Geen wateroverlast

Natuurmonumenten zorgt ervoor dat De Onlanden open blijft door te maaien. Grote grazers zoals Exmoorpony’s en Schotse hooglanders helpen hierbij door het gebied te begrazen. De vele moerasvogels profiteren van het hoge waterpeil. De veilige leef- en broedplek biedt ze in het voorjaar de kans om hun jongen groot te brengen. De waterbergingsfunctie zorgt ervoor dat de Groningers droge voeten houden bij langdurige regenval, maar biedt ook een bijzondere natuurbeleving dichtbij de stad.

Word lid
30 km

Fietsroute De Onlanden