Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute De Onlanden

Waar: De Onlanden

Fietsroute De Onlanden
2 uur 30
30 km

Over de route

Fietsen door de achtertuin van Groningen. Dwars door het weidse landschap van De Onlanden. Luister en kijk onderweg naar de vele vogels die hun plek in het gebied hebben gevonden.

De kijkboerderij 't Hoge veld aan de Helmerdijk in Paterswolde is het startpunt van deze fietsroute. Het biologisch vleesveebedrijf aan de rand van Eelde-Paterswolde beheert 600 hectare veenweidegebied in het nieuwe natuurgebied De Onlanden in samenwerking met Natuurmonumenten en is in het eigen dorp bekend als ‘De Kijkboerderij’. Vanaf het bordes boven de stallen zijn de schitterende Limousins te bewonderen. Dat wil zeggen: in de winter, want in de zomerperiode begrazen zede weidegebieden.

Waar kun je starten

Onlanden
Startpunt

Kijkboerderij 't Hoogeveld

Wat kom je onderweg tegen?

Kijkboerderij 't Hoogeveld

1. Kijkboerderij 't Hoogeveld

De kijkboerderij 't Hoge veld aan de Helmerdijk in Paterswolde is het startpunt van deze fietsroute. Het biologisch vleesveebedrijf aan de rand van Eelde-Paterswolde beheert 600 hectare veenweidegebied in het nieuwe natuurgebied De Onlanden in samenwerking met Natuurmonumenten en is in het eigen dorp bekend als ‘De Kijkboerderij’. Vanaf het bordes boven de stallen zijn de schitterende Limousins te bewonderen. Dat wil zeggen: in de winter, want in de zomerperiode begrazen ze de weidegebieden.

Het Beeld

2. Het Beeld

De monniken die van hun klooster in Aduard naar Vries liepen, konden in de bosjes vlak langs de weg even schuilen. De hoge zandkop, 'het beeld', was een droge plek in het verder moerassige gebied. De naam komt waarschijnlijk van een beeld dat door de monniken op deze plek neergezet is. Het beeld is inmiddels verdwenen, maar de naam is gebleven. 

Noorddijk

3. Noorddijk

Langs de Noorddijk liggen petgaten, uitgegraven gaten in het veen. De petgaten aan de noordzijde zijn nieuw uitgegraven. De bestaande petgaten aan de zuidkant zijn al aan het verlanden. De verlande petgaten zijn nu trilvenen. Als de drijvende veenlaag dik genoeg is, kun je er op staan, maar de laag beweegt nog wel. Langs de Noorddijk liggen ook percelen waar ijzeroer gewonnen is. Het ijzer in de grond is samengeklonterd en kon gewonnen worden door het op te graven. In het landschap is dat te zien doordat het land daar lager ligt. 

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes