Ga direct naar inhoud
Nieuws

De wilde weelde van De Plateaux

15 maart 2019 | Yvonne van Moll

Natuurgebied De Plateaux in De Kempen is vanaf het voorjaar een lust voor het oog en een walhalla voor vlinders en bijen.

Herfsttijlozen

Wilde bloemen houden van (kalkrijk) water, daarom staan er zoveel op de vloeiweiden van De Plateaux. In april geven de gulden sleutelbloemen de weides een goudgele gloed terwijl in juni er een fris witte deken van margrieten over de vloeiweiden ligt. Daartussen ook zeldzame soorten met al evenzo bijzondere namen als addertong, rode ogentroost, knolsteenbreek en grote keverorchis. De zaden van deze soorten zijn meegekomen met het Maaswater.  Het kalk- en voedselrijke  water bevloeit de Pelterheggen. Of ze zijn afkomstig uit de Alpen-grasmengsels waarmee de weides destijds zijn ingezaaid.

Naakte begijntjes: pront, paars en prominent aanwezig

In de vroege herfst kleuren de vloeiweiden paars door de herfsttijlozen. Deze plant eigenlijk twee levens. In het vroege voorjaar bloeit de plant in de vorm van een gesloten tulp. In de zomer verdwijnt hij even om in september in grote getale opnieuw uitbundig te bloeien. De op krokus gelijkende bloemen staan parmantig op hun korte steeltje en kleuren de vloeiweiden lila-paars. Door het bladerloze steeltje noemen we ze ook wel naakte begijntjes.

Oud en ingenieus

Het vloeiweidensyteem De Pelterheggen is in 1850 aangelegd, bedoeld om de arme zandgronden e verrijken met voedselrijk water. Het gras dat hier groeide werd hooi voor het vee. In totaal is er ruim 20 km aan kanalen, sloten en "zoefjes" (greppeltjes) aangelegd om het Maaswater naar de weiden te leiden. De stuwtjes onderweg bepalen hoeveel water op de weiden terecht komt. Onze boswachter Ward weet precies hoeveel water en wanneer er over de weiden mag vloeien. Zo ontstaat hier ieder jaar een kleurrijk bloemenpallet. Een lust voor het oog en een walhalla voor vlinders en bijen.

Wil je de wilde bloemen van De Pelterheggen bewonderen?

Klik hier voor het Vloeiweidenpad (3,3 km; rood gemarkeerd)

Klik hier voor het Panoramapad (7,3 km; geel gemarkeerd)

 

 

 

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll