Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kempische heideschapen op De Plateaux in Bergeijk

28 juni 2019 | Yvonne van Moll

De komende twee weken graast er een kudde schapen op heide van De Plateaux. Zo’n 250 schapen en 30 geiten van De Lachende Ooi vullen hun buiken op de heide. Ze werken voor Natuurmonumenten aan het beheer van het natuurgebied.

Kempische heideschapen op De Plateaux

Bonte kudde

De kudde bestaat uit Kempische heideschapen en enkele tientallen geiten. Ze doen zich tegoed aan het gras en de jonge boompjes die groeien tussen de heidestruiken. Schapen en geiten hebben ieder hun eigen voorkeur voor wat ze het liefst eten. Doordat ze elk hun lievelingskostje bij elkaar grazen krijgen heidestruiken meer ruimte. De 1000 dierenpoten woelen de zandige bodem om en via hun vacht verspreiden ze zaden. Zo zorgt de kudde voor meer afwisseling en goede leefomstandigheden voor bijzondere soorten als klokjesgentiaan, stekelbrem en liggende vleugeltjesbloem. De kudde is de komende twee weken te bewonderen vanaf het Panoramapad, Vloeiweidenpad en Hagevenpad.

 

Kempisch heideschaap

Niet elk schaap is geschikt om op de heide te grazen. Het is belangrijk dat de schapen in goede conditie zijn, een goed kudde-instinct hebben en in een beperkt aantal uren hun buik „vol” kunnen eten. Deze eigenschappen vind je alleen bij heideschapen die al verschillende generaties geselecteerd worden op deze eigenschappen. Het Kempisch Heideschaap is hier bijzonder geschikt voor en is bovendien een zeldzaam huisdierras. De Lachende Ooi werkt al jaren met deze schapen en zet zich in voor de instandhouding van dit zeldzaam huisdierras.

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll