Ga direct naar inhoud
Nieuws

Jubileum voor Dingstede in De Wieden

30 september 2018 | Regina Brouns

Tweedeklassers van scholengemeenschap Dingstede uit Meppel werkten vorige week voor het tiende jaar in De Wieden.

Tweedeklassers scholengemeenschap Dingstede

Ze hooiden een stuk trilveen dat de school van Natuurmonumenten heeft geadopteerd. Dat ging zo voorspoedig dat enkele klassen afgelopen donderdag en vrijdag ook nog een ander stuk voor hun rekening namen.

Korte introductie

“Weten jullie wat dit is?”, vroeg boswachter Roelof de Jonge donderdagmiddag in de werkschuur aan de Reeënweg. Daar ontving hij de volgende groep leerlingen met een korte introductie over De Wieden en de werkzaamheden die ze moesten uitvoeren. “Een hark!”, klonk het redelijk massaal. De leerlingen leken kortom op hun taak berekend.

Goed voorbereid

Ze waren ook voorbereid op het middagje werken in het natuurgebied. Het uitstapje is onderdeel van het vak biologie. “We hebben zelfs een schriftelijke overhoring gehad over wat je in De Wieden kunt tegenkomen”, vertelde Daniël Mulder die zelf min of meer een thuiswedstrijd had. Hij woont in Wanneperveen. “In de zomer varen we wel eens door het gebied, maar het is niet zo dat ik veel in de natuur kom.”

Samenwerking

Ooit is de samenwerking ontstaan als onderdeel van de maatschappelijke stage. Vrijwilliger Harry Doornbos van Natuurmonumenten, die in Meppel woont, legde destijds het contact met de school. En dat beviel zo goed dat ze ook na het afschaffen van de maatschappelijke stage zijn gebleven. Elk jaar gaan ze in september een week naar De Wieden. Alle tweedeklassers zijn hier een dagdeel. 

Hooitalenten

Na een toelichting van De Jonge over onder meer trilveen, trekgaten, zwarte sterns en tjaskermolens in De Wieden stapten de leerlingen op een werkschuit. Iets verderop moesten ze de hark hanteren en hun hooitalenten tonen. Anderhalf uur later mochten ze ook nog een kijkje nemen in de aalscholverkolonie, al wees De Jonge er op dat er vermoedelijk geen aalscholvers waren. “De trek naar het Zuiden is al begonnen en de achterblijvers zijn ’s middags aan het vissen of luieren op de grote meren.”

Zonnedauw

Een van de laatste foto’s die De Jonge voor het vertrek liet zien, maakte indruk op de leerlingen. “Dit is de vleesetende zonnedauw. Pas op voor je vingers als je deze in het veld ziet…”, deelde hij nog mee.

Regina Brouns