Ga direct naar inhoud
Nieuws

Leerlingen Emmaschool zamelen geld in voor Natuurmonumenten

25 juni 2019

Alle 45 kinderen van de Emmaschool uit Steenwijk zijn deze weken druk met insecten en planten. Dat thema wordt in alle klassen breed uitgemeten.

Leerlingen Emmaschool zamelen geld in voor Natuurmonumenten

Donderdag 27 juni gaan de kinderen met een sponsorloop en een markt proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Natuurmonumenten dat ingezet wordt voor het belang van de wilde bloemen. Deze week kreeg de school bezoek van boswachter Ronald Messemaker. Die vertelde over de bijzondere flora en fauna in De Wieden waarvoor de leerlingen zich inzetten.

De man in het groen

“Bent u de boswachter?”, klinkt het woensdag op school. Kinderen komen uitgelaten de klassen uitgestormd en zien de man in het groen al zitten. Eerst mogen ze nog even lekker uitwaaien op het plein voordat Messemaker vertelt over de insecten- en plantenwereld van De Wieden.

Goede doel dicht bij huis 

Bianca Veldhuizen is leerkracht van de bovenbouw. Haar leerlingen mochten het goede-doelen-thema dit jaar uitkiezen. “We hebben de gewoonte elk jaar iets anders te behandelen op het gebied van burgerschap en goede doelen. Dit jaar leeft het thema klimaat sterk. We gaan ook geregeld de buurt in om zwerfafval op te halen. Ook hebben we veel aandacht voor natuur, zoals het bedreigde regenwoud. Maar nu wilden we het dichter bij huis halen. Het gaat nu ook slecht met de bijen en wilde bloemen om ons heen”, vertelt Veldhuizen. 

Presentatie

Na de pauze komen alle kinderen van de school samen in een lokaal voor de presentatie van Messemaker. Aan de hand van eigen beeldmateriaal neemt hij de kinderen mee naar het moerasgebied. Startend in de winter gaat hij alle seizoenen door. De kinderen in de leeftijden van 4 tot 12 jaar luisteren ieder op eigen manier naar de verhalen van de boswachter. Enkele kleintjes gaan geregeld het gesprek met hem aan: “Eigenlijk zijn insecten een soort Pokémon.”

Wonderlijke overwintering

De oudsten luisteren geboeid en sparen hun vragen voor het rondje achteraf. Messemaker vertelt over de wonderlijke overwintering van de noordse winterjuffer. “Vanuit De Wieden vliegen ze over Steenwijk naar de heide en laten ze zich invriezen. In de lente ontdooien ze weer en vliegen ze terug naar het moerasgebied.”

Kennis van scholieren

De boswachter is onder de indruk van de kennis onder de scholieren. Zo herkennen ze direct de vuurlibel. De mooiste kleuren en insectennamen komen voorbij. De grote vuurvlinder steelt de hoofdrol in de presentatie. “Misschien wel het meest bijzondere insect van Europa. Deze ondersoort ‘Batava’ komt alleen in Nederland voor en het gaat niet zo goed met de soort. Hij is heel kritisch op z’n planten en het landschap waarin het leeft”, vertelt Messemaker.

Vragenrondje 

In het afsluitende rondje mag de boswachter nog allerlei vragen beantwoorden. “Wat is je lievelingsinsect ”, vraagt een leerlingen. En dat is natuurlijk ..… de grote vuurvlinder.

De opbrengst van de acties

Binnenkort bezoeken de leerlingen Bezoekerscentrum De Wieden. Dan vertellen ze wat de opbrengst van de acties is en ze maken een foto bij het bijenhotel. De markt op de Emmaschool is op donderdag 27 juni. Tussen 17.00 en 19.00 uur is iedereen van harte welkom.