Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Dijkmanshuizen

Dijkmanshuizen

Natuurgebieden Dijkmanshuizen

Ten noorden van Oudeschild (Texel) ligt de rijke natuur van Dijkmanshuizen. Het natuurgebied is 90 hectare groot. Je vindt hier weidevogels, rietvogels en veel verschillende plantensoorten, waaronder zeldzame orchideeën.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Dijkmanshuizen

Over het gebied

Broedende weidevogels vinden in Dijkmanshuizen hun toevlucht. Natuurmonumenten wacht met maaien tot na het broedseizoen (na 1 juli). Dit geeft vele weidevogels waaronder grutto, tureluur en kieviet de kans om hun jongen groot te brengen.

Vogels in het rietland

Natuurmonumenten houdt de rietvelden van Dijkmanshuizen flink nat met Zaanse molentjes. Een deel van het riet wordt in de winter geoogst en gebruikt voor de daken van boerderijen. Vogels vinden in het riet een ideale schuilplaats. Rietzanger, kleine karekiet en rietgors nestelen graag in de jonge riethalmen.

Al jaren achtereen keren twee paartjes bruine kiekendieven in het voorjaar terug naar Dijkmanshuizen. Zij nestelen graag in oud riet en vinden er voldoende voedsel voor hun jongen.

 

placeholder

Bedreigde plantensoorten

Dijkmanshuizen bestaat voor een groot deel uit afgegraven kleigrond en ligt gemiddeld zo’n 50 centimeter lager dan de omgeving. Door lokale hoogteverschillen zijn er drogere en nattere plekken in het landschap ontstaan. Er is dan ook een grote diversiteit aan plantensoorten.

Er komen maar liefst 13 bedreigde plantensoorten voor, waaronder de brede en gevlekte orchis, de harlekijn en de kleine ratelaar.

In 1966 is het waterpeil in de polder een stuk verlaagd, waardoor de opbolling van zout kwelwater sterk verminderd. Bijzondere zoutminnende planten als rode ogentroost, melkkruid en zilt torkruid kunnen zich nu minder goed ontwikkelen.

Wat kun je in het natuurgebied doen?

Goed te overzien vanaf de openbare weg (Ottersaat). Het natuurgebied zelf is niet toegankelijk.

  • Volg Fietsroute Texel (35 km) en je komt langs Dijkmanshuizen.
  • Scan het informatiebord met je smartphone en bekijk het filmpje met de boswachter. Hij vertelt je de ‘highlights’ van het gebied en laat zien welke planten en dieren er voorkomen.
  • Langs de waddendijk liggen nog meer 'plasdras'-gebieden waar je vanaf de weg heel goed vogels kan spotten; Utopia, Wagejot, Zandkes en Ottersaat.
  • Loop over de Laagwaalderweg en kijk vogels bij de brakke meertjes Troelje en De Snippen.
  • Bezoek ook onze andere natuurgebieden op Texel.

Hoe is Dijkmanshuizen te bereiken?

Vanaf Oudeschild ongeveer 10 minuten fietsen. Vertrek in noordwestelijke richting en volg de Laagwaalderweg. Sla rechtsaf Ottersaat in. Aan je linkerhand overzie je natuurgebied Dijkmanshuizen.

Direct naar

Dijkmanshuizen

Nieuws van de boswachter

logo