Ga direct naar inhoud
Nieuws

‘We telden 220 vogelsoorten in 35 jaar Dintelse Gorzen’

18 januari 2023 | Paul Begijn

“Hé, ik hoor de cetti’s zanger en kijk, daar zwemt de middelste zaagbek”. Zodra we de Dintelse Gorzen naderen is Ronald Buynsters gefocust, want hier inventariseert hij al 35 jaar de vogels. “Toen ik begon was de Philipsdam net klaar, ik heb het gebied zien veranderen van zout naar zoet en de flora en fauna verandert mee. Het blijft spannend wat we aantreffen, onlangs zelfs de waterral. En waar je 15 jaar geleden voor naar Duitsland moest, zien we hier regelmatig: zeearenden!”

Ronald vrijwilliger

Tekst: Ans Goorden

Samen met een groep van 8 vrijwilligers inventariseert Ronald maandelijks alle vogels die er voorkomen en rapporteert die aan terreinbeheerder Natuurmonumenten en de vogelonderzoekers van Sovon.



Geïnspireerd door TV programma

Ronald neemt ons op een januaridag mee door de Dintelse Gorzen en vertelt hoe zijn interesse ontstond. “Ik zag een vogel in de tuin en zei: dat is geen mus! Van mijn vrouw kreeg ik een vogelcursus cadeau die hoorde bij het KRO programma ‘Vogels kijken’ en ik sloot me aan bij de West-Brabantse Vogelwerkgroep. Ik ging mee om ervaring op te doen en deed mijn eerste inventarisatie in een kleine groep enthousiaste mensen. Via Rijkswaterstaat kregen we ook de Dintelse Gorzen toegewezen. Toen het beheer in handen kwam van Natuurmonumenten vroegen ze ons te blijven. De maandelijkse inventarisatie duurt 4 tot 5 uur. Verdeeld over twee groepen met elk een ander deel van het gebied, lopen we wel 10 kilometer. Ik verzorg tevens de coördinatie en registratie: voor Sovon tellen we watervogels volgens specifieke richtlijnen, aan Natuurmonumenten melden we alle vogels. We zijn een hechte groep, maar gezien onze leeftijd moeten we de pool wat uitbreiden.”

dintelse gorzen

Van kraanvogel tot grauwe franjepoot

We lopen van de vogelhut door een open drassig gebied naar het vogelscherm, als plots een waterpieper wegvliegt. Ronald: “Normaal schrik je hier ook van opvliegende bokjes en watersnippen,  en toen zelfs een ree opsprong, stond mijn hart even stil! Hé, daar hoor ik een boomkruiper. En zie:  lepelaars, die hadden al lang in Afrika moeten zijn: een signaal dat het klimaat verandert.



Dit gedeelte is net bewerkt en doet me denken aan de begintijd met grote zandvlakten. Door beheer komt er meer diversiteit, wat ook het inventariseren interessant maakt. In 35 jaar telden we 220 vogelsoorten, waaronder de wielewaal, kraanvogels, wilde zwanen en de grauwe franjepoot.” Door de kijkgaten in het vogelscherm bewonderen we kleine zwanen, grauwe ganzen en rietganzen. “We staan steeds voor verrassingen: dat maakt het zo leuk en spannend, en is het mooie van dit gebied. In de sneeuw zagen we een klapekster en vroegen ons af: hoe kan die bij zijn prooi? Op dat moment vangt hij een muis en prikt die op een tak voor later; de natuur gaf zelf het antwoord! We zagen een zeearend een volwassen brandgans verschalken en op een zaterdagmorgen was er iets rozigs in het water: flamingo’s. Maar je maakt ook mee dat je in mei een veld vol orchideeën ziet, heel bijzonder!”

Middelste zaagbekken

Een koppeltje middelste zaagbekken in natuurgebied Dintelse Gorzen, een veel gerapporteerde soort door Ronald.

Altijd scherp blijven

“Ik ben degene die hier het langst inventariseer en heb de Dintelse Gorzen zien veranderen. Ook al weet je vaak wat je kunt verwachten, toch moet je scherp blijven, want er komt steeds iets bij. Een nieuwkomer hoorde boompiepers, die hadden we zelf gemist.”

Naast het vogels tellen fotografeert Ronald (samen met zijn broer) in natuurgebieden in binnen- en buitenland. “En elk jaar rond deze tijd doen we met onze inventarisatiegroep een rondje Zeeland om te kijken hoeveel vogelsoorten we kunnen ontdekken. Dit keer gaan we ook langs Renesse waar de grijze wouw is gesignaleerd en naar Dishoek waar de Siberische braamsluiper zit. Ik geniet elke keer weer van de vogelwaarnemingen en je bent tevens lekker in beweging, in de frisse lucht.”

Wij zijn heel blij dat deze vrijwilligersgroep in weer en wind de vogels voor ons inventariseert en danken Ronald voor zijn nauwgezette registratie. Onze collega-vereniging Sovon feliciteren wij van harte met hun 50-jarig jubileum!



Doe mee

Kom jij graag dit enthousiaste team van vogelaars versterken? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en we nemen contact met je op voor meer informatie.

Paul Begijn
Paul Begijn