Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute landgoed Dorth, vlakbij Harfsen en Deventer

Waar: Dorth

Wandelroute landgoed Dorth, vlakbij Harfsen en Deventer
1 uur 0
3 km

Over de route

Het landgoed Dorth ligt bij Harfsen, enkele kilometers ten zuidoosten van Deventer. Wandel met het hele gezin over deze fijne wandelroute door de imposante beukenlanen, langs waterpartijen en door een kasteeltuin in twee landschapsstijlen.

Met deze wandeling over landgoed Dorth ga je terug in de tijd. Het is een oud landgoed; de eerste berichten dateren van 1190. Aanvankelijk was Hof te Dorth een boerenwoning met landerijen. Rond 1600 werd er op de plek van het huis een kasteel gebouwd. Iets later liet men ook een tuin aanleggen; in die tijd zeer bijzonder. De tuin is eeuwenoud, het huis niet. Het kasteel werd lang geleden gesloopt en door een landhuis vervangen. Ook dat ging tegen de vlakte: het huidige huis is van 1928. Natuurmonumenten bezit het landgoed sinds 1986.

Jaargetijden

In de herfst kun je hier met de kinderen op zoek naar paddenstoelen en in de lente zorgen de vele nestkastjes voor een vrolijk vogelconcert. ’s Zomers is het ook heerlijk wandelen; de schaduwrijke omgeving biedt verkoeling.

De wandelroute is gemarkeerd met rode pijltjes en duurt ongeveer 1 uur. De wandeling begint bij het parkeerterrein van het landgoed in het verlengde van de Jufferdijk.

Waar kun je starten

laan op Dorth
Startpunt

Parkeerplaats Kasteelweg

Wat kom je onderweg tegen?

Slotgracht
Slotgracht

1. Slotgracht

Landgoed Dorth beslaat nu bijna 100 hectare, maar was ooit veel groter. Bij wisseling van eigenaar werd vaak een stuk van het land aan derden verkocht om met de opbrengst successierechten of andere kosten te betalen. Gelukkig is het nog steeds een volwaardig landgoed waarover je kunt wandelen. Het landgoed bestaat uit een park met waterpartijen en de oorspronkelijke cultuurgronden en productiebossen. Het parkbos was om van te genieten, de rest van de landerijen moest geld opbrengen. Het onderhoud van een landgoed is immers kostbaar. Nog vóór je goed en wel aan het wandelen bent, vallen de enorme beuken op. Landgoederen zijn altijd schaduwrijk: de adel en rijken wilden een blanke huid houden om zich zó te onderscheiden van de arme, gebruinde werklieden. Aan het eind van het grasveld staat het Huis Dorth met koets- en rentmeesterhuis. Het veld was vroeger een ommuurde tuin. De slotgracht waarlangs je de wandeling begint, dateert nog uit 1600.

2. Dijk

Na de bocht kom je op de Lange Dijk; dit is een van de zichtassen. Ooit hebben rechts ook beuken gestaan. Tientallen jaren geleden zijn die vervangen door eiken. Aan de diepe sloten is te zien hoe nat Dorth van nature is.

Verschralen
Verschralen
Verschralen

3. Verschralen

Het enorme grasveld links is al eeuwenlang weiland. Vroeger werd er gemest. Door extensieve begrazing laat Natuurmonumenten nu de grond verschralen (voedselarmer worden). Op wat armere grond krijgen echte koekoeksbloem, reukgras en koninginnekruid een kans. Het veld is omzoomd met (rode) beuken, eiken, paardenkastanjes, elzen en essen. Deze waren voor de sier: het productiebos lag daar onzichtbaar achter. Op dit natte landgoed zijn kikkers en salamanders vaste bewoners. Om zich ook naar omliggende gebieden te kunnen verspreiden, hebben de dieren poelen nodig als ’stepping stones’. In deze wei zijn er drie gegraven. De groene en bruine kikker, kamsalamander en kleine watersalamander én de waterminnende ringslang profiteren hiervan.