Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column boswachter Chantal: Buurman Buizerd

18 maart 2020 | Chantal van Burg

Mijn buurman is weer terug. Samen met zijn vrouw. Hun huis stond voor een jaar leeg, nou ja met af en toe eens een tijdelijke bewoner. Nu zijn ze nog druk aan het renoveren. Af en aan gesjouw met hout. Zijn vrouw inspecteert de aangeleverde materialen en de opbouw van het huis. En manlief maar af en aan vliegen met takken en twijgjes.

Boswachter Chantal van Burg

Vorig jaar werd er een kleine geboren. En ik verwacht, hoop eigenlijk vooral, dat dat dit jaar ook weer het geval is. Voor deze buren géén beschuit maar wel de muizen.

Het broedseizoen is weer begonnen en dat betekent oppassen. Ook voor ons als naaste buren. Vooral tijdens dit seizoen zijn de buren extra alert en beschermen hun thuis. Meestal is het een waarschuwing in de vorm van een schijnaanval, maar dit kan ook daadwerkelijk contact zijn. Hoe je dit kunt voorkomen? Geen bezoek aan de buren de komende maanden. Wij houden in dit geval geen 1,5 maar 100 meter afstand.

Als hardloper en wielrenner kom je hier op het eiland regelmatig in de buurt van nesten van buizerds. Zorg er dan voor dat je geen fluorescerende kleding aan hebt. Daar komt deze vogel juist op af. In de natuur betekent felgekleurd gevaar. Kijk altijd goed om je heen. Een buizerd benadert sporters vaak van achter. Alleen ben je een makkelijker doelwit dus probeer, als het kan, samen met anderen te lopen of te fietsen. Schrik de vogel af met geschreeuw of zwaai met de armen boven het hoofd.

Nu met alle evenementen die de komende tijd niet doorgaan, zoeken we vaker de natuur op. De natuur trekt zich niets aan van de crisis die nu in ons land heerst. Hamsteren doen zij al jaren, maar wel met respect voor elkaar. Daar kunnen wij nog wat van leren. Laten we naar elkaar omkijken en ook naar onze natuur. Want dat biedt letterlijk ‘rust’ in deze tijden. Ik zwaai naar de buurman als ik hem op een paaltje passeer, maar op gepaste afstand.

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven