Ga direct naar inhoud
Nieuws

Start werkzaamheden Springertduinen Ouddorp

09 augustus 2022 | Chantal van Burg

Op maandag 15 augustus starten in de Springertduinen, gelegen tegen de Brouwersdam in Ouddorp werkzaamheden ten behoeve van het project dynamisch duinbeheer.

Duinen van Goeree

Duur en inhoud van de werkzaamheden

 

De werkzaamheden bestaan uit het weghalen van de toplaag van helmgras op drie verschillende plekken. Deze openingen zijn nodig om de beweging of doorstuiving van kalkrijk zand weer te stimuleren naar het achterliggende duingebied. Ook wordt een begin gemaakt van een kerf in de eerste rij duinen. De werkzaamheden vinden in fases plaats in de periode tussen 10 augustus en 15 september 2022.



Overlast

Voor het uitvoeren van de werkzaamheden zijn grote transporten nodig. Deze verlopen via de inrit van de Brouwersdam. Voor de dagelijkse bezoeken van het gebied wordt de inrit bij het Vrijheidsduinpad gebruikt. Bij beide inritten worden attentieborden geplaatst.



Dynamisch duinbeheer

Het project heeft als doel om zowel de kustverdediging als de natuur te verbeteren in Springertduin. Door de kerven in de duinen kan het kalkrijke zand uit zee weer naar achterliggend gebied doorstuiven. Kalkrijk zand zorgt ervoor dat het gebied verandert in het typisch grijs duinlandschap met terugkeer van soorten als de kleine parelmoervlinder, blauwvleugelsprinkhaan, nachtsilene, grote tijm, wondklaver en het kleurrijke duinviooltje. Natuurmonumenten en het waterschap Hollandse Delta zijn samenwerkingspartners binnen dit project, de regie ligt bij het waterschap. Het project is tot stand gekomen met een bijdrage van de provincie Zuid-Holland. Meer informatie is te vinden op www.wshd.nl/springertduinen of in een eerder verschenen artikel over de aankondiging van dit project.

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven