Ga direct naar inhoud
Nieuws

Twentse salamanders in winterslaap

13 februari 2015 | Geeke Remmelts

Met zijn tweetjes in diepe slaap onder een stoeptegel. Zo vond boswachter Frans Dijkman deze salamanders op Erve Middelkamp in Twente.

Twentse salamanders in winterslaap

Slapende salamanders

Boswachter Jaap Braad zet zich al jaren in voor de salamander in Twente en weet alles over deze diertjes. “Op de foto zie je twee verschillende soorten: een kleine en een grote watersalamander. Die laatste is eigenlijk beter bekend als de kamsalamander. Vanwege de prachtige kam die hij tijdens de voortplantingstijd heeft. Maar op dit moment zijn ze nog in winterslaap.” De salamanders zijn daarom weer op een veilig plekje teruggezet.

Voortplanting in poelen

Salamanders gaan van november tot februari/maart in winterslaap. Dan kruipen ze weg op beschutte plekjes, onder boomstronken, in holletjes of zoals hier onder een stoeptegel. Zodra de temperaturen omhoog gaan, komen de diertjes weer te voorschijn. “Dan trekken ze net als kikkers en padden naar poelen om zich voort te planten,” vertelt Braad, “En wat heel bijzonder is: daarna worden kamsalamanders weer landdieren en vind je ze vooral buiten het water.” Het wachten is nu dus op het voorjaar.

Poelen voor kamsalamander

De kamsalamander staat op de Rode lijst van bedreigde diersoorten in Nederland. Natuurmonumenten heeft hard gewerkt aan het behoud van deze zeldzame salamander. Braad: “Hij kwam nog maar op een paar plekken voor in Twente. Daarom zijn we vanaf de jaren tachtig aan de slag gegaan met het opknappen en aanleggen van nieuwe poelen. Die waren er vroeger volop als drinkplaatsen voor het vee, maar waren bijna overal verdwenen. Dankzij die nieuwe poelen heeft de kamsalamander zich weer kunnen verspreiden en vind je hem nu weer op veel plaatsen."

placeholder

Fotograaf: Gerben Winkel Facebook Twente

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de Twentse natuur? Klik dan hieronder op 'Vind ik leuk' en word fan van onze Facebookpagina!

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven