Einde Gooi langer afgesloten
De recente storm van zaterdag 24 augustus jl., heeft aanzienlijke schade aangericht aan het natuurgebied Einde Gooi. De werkzaamheden nemen meer tijd in beslag dan aanvankelijk was ingeschat. Talrijke bomen zijn door de kracht van de wind beschadigd en het is noodzakelijk om de paden voor recreanten veilig te stellen.
Storm biedt nieuwe kansen
Tom van Schaik, boswachter natuurbeheer en bomenexpert: "Het is ontzettend jammer wat de storm heeft aangericht, maar tegelijkertijd biedt het nieuwe kansen voor het bos." Hij legt uit dat de structuur van het bos door deze omstandigheden zal veranderen. "De open plekken die zijn ontstaan door de valwind zorgen voor meer licht in het bos, wat weer mooie kansen biedt voor jonge bomen. Hierdoor krijgen we een gevarieerder bos met bomen van verschillende leeftijden."
Waar mogelijk blijft het omgevallen hout in het bos liggen. Volgens Van Schaik is dood hout van groot belang voor de biodiversiteit: "Dood hout leeft. Het biedt een geschikte omgeving voor diverse organismen, zoals kevers en paddenstoelen. De combinatie van staand dood hout en liggend dood hout creëert een gevarieerde leefomgeving voor verschillende soorten." Daarnaast ontstaat er microreliëf door de kluiten van de omgevallen bomen, wat ten goede komt aan het leefgebied voor planten en dieren. Zo kunnen er bijvoorbeeld, wanneer de kluit dik genoeg is, ijsvogel wanden ontstaan en biedt kale bodem kansen voor de ontwikkeling van mossen.
Naar verwachting zullen de werkzaamheden nog zeker tot 14 september duren, zodat de paden weer veilig toegankelijk zijn voor bezoekers. Alleen het stuk wandelpad dat hieronder in rood is aangegeven, blijft langer gesloten.