Nieuws van de boswachter

Herstellen en re-integreren in de natuur van de Empese en Tondense Heide

06 januari 2020 | Ramona Fredriks

Dankzij een bijzondere samenwerking tussen BuitenVitaal en Natuurmonumenten kunnen deelnemers vanaf januari 2020 herstellen en re-integreren op de Empese en Tondense Heide bij Hall.

Samenwerking tussen BuitenVitaal en Natuurmonumenten

Natuur is een effectief bewezen instrument voor gezondheidsbevordering, preventie en behandeling. Dankzij een bijzondere samenwerking tussen BuitenVitaal en Natuurmonumenten kunnen deelnemers vanaf januari 2020 herstellen en re-integreren op een nieuwe werklocatie: de Empese en Tondense Heide bij Hall.

“Wie na lichamelijke of psychische problemen weer wil herstellen en re-integreren, kan baat hebben bij herstel in de natuur. Niet op kantoor of thuis op de bank, maar in de buitenlucht onder leiding van een coach en met hulp van de boswachter. Natuur zorgt voor ontspanning, vermindert stress, zet aan tot bewegen en persoonlijke groei”, aldus Irene Miltenburg van BuitenVitaal. Boswachter Ruud Wantia van Natuurmonumenten vult aan: “We stellen graag onze natuurgebieden beschikbaar voor herstel- en re-integratieactiviteiten. In de weidse natuur van de Empese en Tondense Heide bij Hall kunnen BuitenVitaal deelnemers werken aan hun persoonlijke ontwikkeling door ‘te doen’.”

Coaching en persoonlijke ontwikkeling in de natuur
De coach van BuitenVitaal bekijkt samen met de boswachters welke terrein- en natuurbeheer activiteiten passend zijn ter ondersteuning van het herstelproces van de deelnemers. Hierbij wordt rekening gehouden met de belastbaarheid en talenten van de individuele deelnemer. Tijdens het doen van activiteiten in het groen, ontvangt de deelnemer ook coaching ter versterking van het persoonlijk leerproces. Ruud Wantia: “We verzamelen bij ons kantoor op Open Erf De Groote Modderkolk in Loenen. Hier hebben we de beschikking over een ontmoetingsruimte waar de koffie en thee altijd klaarstaat. Bovendien krijgen de deelnemers uitgebreide instructies voordat ze aan de slag gaan in de natuur. De Empese en Tondense Heide is één van onze elf natuurgebieden van de beheereenheid Zuid-Veluwe en IJsselvallei waar we als eerste aan de slag gaan met BuitenVitaal.”

BuitenVitaal
BuitenVitaal helpt werknemers en werkzoekenden met het verbeteren van hun vitaliteit door ze mee naar buiten te nemen en aan de slag te laten gaan in een natuurlijke herstel- en oefenomgeving, gecombineerd met life/personal- en loopbaancoaching. BuitenVitaal biedt een unieke mix van kennis en kunde op het terrein van empowerment, activering, herstel ondersteunende zorg, stressmanagement, burn-outproblematiek, angsten, depressie, loopbaan coaching en groene re-integratie. Door deze mix van kennis en kunde en de nauwe samenwerking met verschillende partners, draagt BuitenVitaal bij aan het verbeteren van het revalidatie-, re-integratie- en vitaliteitsproces in een activerende groene omgeving. BuitenVitaal werkt samen met professionals in de reguliere geestelijke gezondheidszorg, bedrijfsleven (arbodiensten), UWV en gemeenten.

Natuurmonumenten Beheereenheid Zuid-Veluwe en IJsselvallei
Vanuit het kantoor van de beheereenheid Zuid-Veluwe en IJsselvallei op Open Erf De Groote Modderkolk in Loenen, beheert Natuurmonumenten elf waardevolle natuurgebieden waar kwetsbare natuur een kans krijgt. Van de heide en bossen op de Veluwse stuwwal tot de bijzondere graslanden en landgoederen in de IJsselvallei. De Empese en Tondense Heide is één van de natuurgebieden in de IJsselvallei. Het gebied is 260 hectare groot en ligt tussen de dorpen Klarenbeek en Hall, ten zuiden van de A1 en ten oosten van het Apeldoorns Kanaal. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is heide niet meer de dominante soort in het gebied. De Empese en Tondense Heide is een weids en open gebied van schrale en vochtige graslanden met diverse vennen. Er komt een bijzonder type natuur voor, het zogenaamde blauwgrasland. Erg zeldzaam: in heel Nederland vind je nog maar 30 hectare, waarvan 10 procent in de IJsselvallei ligt. Het natuurbeheer is gericht op het tegengaan van verruiging en verbossing van het open gebied en het verbeteren van de biodiversiteit.

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks
logo