Nieuws van de boswachter

Open Monumentendag 2022 op Fort bij Abcoude

07 juli 2022 | Olga Ekelenkamp

Kom naar Fort bij Abcoude en ontdek de verborgen schoonheid van dit militair erfgoed en de natuur op het forteiland. Tijdens Open Monumentendag, op zondag 11 september van 11:00 tot 16:00 uur, staan de fortengidsen van Natuurmonumenten klaar om je rond te leiden op het oudst gebouwde fort van de Stelling van Amsterdam. Het avontuur begint al op de parkeerplaats: daar vertrekt het trekpontje naar het natuurrijke forteiland.

Fort bij Abcoude

Verscholen achter een groene wal ligt de 'bomvrije' kazerne van Fort bij Abcoude. Dit fort is het eerste én het laatste fort van de stelling dat gebouwd is van baksteen. Tijdens de bouw werd de krachtige brisantgranaat uitgevonden, waar baksteen niet tegen bestand was. Voor de oplevering was de kazerne al gedateerd. Ook qua historische beplanting wijkt dit fort af van de andere forten van de waterlinie rondom onze hoofdstad. Kortom: een prachtige vreemde eend in de bijt. 

Het verhaal van het fort komt tot leven

Kun je voorstellen dat hier tijdens mobilisaties bijna vierhonderd soldaten gelegerd waren? Onder leiding van een ervaren fortengids komt het verhaal van Fort bij Abcoude tot leven. Je bezoekt het kruitmagazijn, ervaart de dikke muren van wel 1,8 meter en loopt door de slaapvertrekken van de soldaten. Je bekijkt een remise en vanaf het uitkijkpunt op het oostelijke 'Oreillon' zie je in de verte Fort bij Nigtevecht liggen. Vanaf deze locatie kun je prachtig het schootsveld en inundatiegebied zien. 

UNESCO Werelderfgoed

Fort bij Abcoude maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Het is een verdedigingsring rondom de hoofdstad en bestaat uit 46 forten, batterijen, dijken en sluizen. Dit ingenieuze systeem met water als bondgenoot is uniek in de wereld. Daarom is deze waterlinie een erfgoed van wereldformaat en staat de Stelling van Amsterdam sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Sinds 2021 vormen de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen het werelderfgoed de Hollandse Waterlinies.


Reserveer je gratis ticket

Om ervoor te zorgen dat alle bezoekers met een rondleiding mee kunnen en niet te lang hoeven te wachten, werken we met tijdsloten. Reserveer jouw gratis ticket via www.nm.nl/fortbijabcoude (zie agenda). 

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp
logo