Ga direct naar inhoud

Fort Nieuwersluis

Cultureel erfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fort is geopend tijdens excursies.

Fort Nieuwersluis

Fort Nieuwersluis is een van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze ingenieuze linie moest in de 19e eeuw de steden in Utrecht en Holland beschermen. Maar zover kwam het niet, de verdedigingslinie is nooit daadwerkelijk gebruikt. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd hij wel in staat van paraatheid gesteld. Al snel na de bouw in 1850 is het ronde bakstenen torenfort niet meer bomvrij. Daarom wordt het fort in 1880 uitgebreid met een grote bakstenen kazerne en vier remises met kelder. De remises zijn schuilplaatsen voor geschut en munitieberging.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

In Noord-Holland en Utrecht kom je forten tegen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als de vijand er aan kwam kon het land onder water worden gezet. Forten beschermden kwetsbare punten zoals dijken en kanalen. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940.

Natuurmonumenten zorgt voor verschillende forten van de linie: Fort Nieuwersluis, Fort Kijkuit, Fort Hinderdam en de rietlanden en water bij Fort Uitermeer.Ā 

Fort Nieuwersluis

Koude Oorlog

Uniek is het gebruik van het fort tijdens de Koude Oorlog. In 1951 is een kokerschietbaan gebouwd waar de Nationale Reserve kon oefenen met handvuurwapens. Vervolgens is in 1965 een deel van de bomvrije kazerne ingericht als commandopost van de Bescherming Bevolking (BB). De unit was volledig gasdicht af te sluiten en zelfvoorzienend bij oorlogsdreiging met biologische en chemische wapens en kernwapens. Aan deze periode herinneren nog de luchtzuiveringsinstallatie, het noodaggregaat op diesel, de telefooncentrale, de commandokamer met lichtbord en oude wandkaarten en de gasdichte en drukbestendige deuren.

Vanaf 1987 is er nog een paar jaar een commandopost van het Korps Mobiele Colonnes gevestigd, de militaire ondersteuning van de Bescherming Bevolking.

Telefoon Fort Nieuwersluis

De fietsen waren bedoeld om bij stroomuitval te zorgen voor de energievoorziening. Heel belangrijk, omdat de ventilatie in de afgesloten ruimte dan kon blijven werken.

Noodaggregaat
  • Bouwjaar: 1850, 1881, 1965
  • Architect: Bureau van de Genie, ministerie van Oorlog
  • Status: Rijksmonument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid