Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Friese Veen

Friese Veen

Welkom in Friese Veen

Het Friese Veen grenst aan de stad Groningen en bestaat uit moerasbos, rietland en open water. Laat je verrassen door dit afwisselende natuurgebied. Struin door bos en langs het water en ontdek vanuit de vogelkijkhut de meest uiteenlopende vogels.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Friese Veen
  • Routes

Over het gebied

Broedvlotjes

Het Friese Veen grenst aan Vennebroek, De Braak en Polder Oosterland. De wandelroute Vennebroek brengt je ook door het Friese Veen. Vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben hier in de plas houten vlotjes geplaatst waar visdiefjes op broeden.

Natuurbeheer

Op de dijk in noordelijke richting groeien appelbomen, druiven, frambozen en aalbessen, een ietwat vreemde vegetatie voor een natuurgebied. Dit is ontstaan doordat de dijk na 1900 is verstevigd met stadvuil vanuit Groningen. Met dit afval kwamen er ook samen mee uit de Groninger stadstuinen waaruit deze bijzondere begroeiing is voortgekomen. Tussen de planten zijn zelfs nu nog potten, pannen en deksels te zien; vandaar dat de dijk 'de blikwal' genoemd wordt.

Bloemrijk grasland

Vogeltje

Om het karakter van dit natuurgebied te behouden verzet Natuurmonumenten veel werk. De legakkers worden beheerd als broekbos of bloemrijke hooilanden. De hooilanden maait Natuurmonumenten één keer per jaar, het maaisel wordt afgevoerd. Zo blijft de grond arm, wat gunstig is voor bijzondere planten.

Polder Camphuis

Polder Camphuis wordt sinds 1994 niet meer bemalen, zodat de natuur hier zijn gang kan gaan. Het weiland veranderde in een ruig moeras. In 2005 zijn het in Friese Veen voor het eerst zeldzame moeras- en zompsprinkhanen waar genomen.

Ontstaan gebied

Het open water is in de eerste helft van de negentiende eeuw ontstaan. Waar veen werd afgegraven, ontstonden petgaten die al snel vol water stonden. Petgaten werden van elkaar gescheiden door smalle legakkers waar het opgebaggerde veen werd gedroogd. Door golfslag zijn de meeste legakkers verdwenen en kwam er steeds meer open water.

Wat kun je er doen?

  • s’ Zomers kun je een kano of roeiboot huren bij het cafe Friesche Veen en het gebied vanaf het water verkennen.
  • Na een stevige vorstperiode kun je ‘s winters heerlijk schaatsen op het Friese Veen. Wat is er leuker dan op natuurijs schaatsen? Houd de website van Natuurmonumenten in de gaten voor nadere informatie.
  • Vogels spotten vanuit de uitkijkhut. Er leeft een grote aalscholverkolonie in het gebied. Neem je verrekijker mee!
  • Door het gebied loopt een 5 kilometer lange wandelroute die langs moerasbos, rietland en open water voert.
  • In het koetshuis op landgoed Vennebroek is een informatieruimte (ombemand). Neem er eens een kijkje.

Hoe is het Friese Veen te bereiken?

Parkeren langs de Hoofdweg ter hoogte van nummer 266, 9765CM Paterswolde. Per bus stap je uit bij de halte Noordwijk of Vennerstraat in Paterswolde.

Friese Veen op Facebook

Wordt fan van het Friese Veen op Facebook en deel je ervaringen.

●        Bekijk ook onze overige wandelroutes in Drenthe.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid