Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bezoekers geven Geleenbeekdal een 8!

18 december 2015 | Sander Verwoerd

Bezoekers aan het Zuid-Limburgse Geleenbeekdal zijn enthousiast over het afwisselende landschap met heuvels, beekdalen en hellingbossen.

Bezoekers geven Geleenbeekdal een 8!

Met de uitkomsten van het onderzoek wil Natuurmonumenten de inrichting en het beheer van de gebieden verder verbeteren en zo aantrekkelijker maken voor bezoekers.

Download de resultaten (pdf)

Afwisselend landschap om heerlijk in te ontspannen

Natuurmonumenten beheert verschillende natuurgebieden in het Geleenbeekdal zoals de Muldersplas, het Stammenderbos, de Danikerberg, het Absbroekbos en de Kollenberg. Bezoekers zijn over het algemeen zeer tevreden en waarderen de gebieden met een gemiddeld rapportcijfer 8. Vooral het afwisselende landschap, mooie natuur en fraaie vergezichten spreken aan.

Natuurgebieden liggen dicht bij de woonkernen en worden vooral bezocht om te ontspannen door te wandelen en te genieten van de natuur. Er even tussen uit, lichaamsbeweging, sporten en de hond uitlaten worden genoemd als belangrijkste redenen om de natuurgebieden te bezoeken.

Wensen van bezoekers

Gevraagd naar hun wensen voor het gebied zijn er ook een aantal verbeterpunten genoemd. Paden zijn volgens bezoekers soms modderig en slecht toegankelijk door begroeiing. Recreanten ervaren overlast van crossers en mountainbikers en ook loslopende honden wordt genoemd als storend. Het belang van rust voor de natuur wordt als aandachtspunt genoemd. In de weekenden staan de parkeerplaatsen bij de horeca overvol en starpunten van routes zijn vaak lastig te vinden.

Samen werken aan verbeteringen

Toch een aantal verbeterpunten dus. Door inrichting van entrees, goede routeaanduiding en informatievoorziening kunnen bezoekersstromen beter worden geleid. Scheiding van routes voor verschillende gebruikers kan conflicten voorkomen. Ook kunnen door zonering rustgebieden worden gemaakt in het belang van de natuur. Samen met de omgeving gaat Natuurmonumenten aan de slag om deze verbeterpunten concreet uit te werken en te realiseren

Denk mee en doe mee

Ben je betrokken bij de natuur in het Geleenbeekdal en wil je meedenken of meewerken, stuur dan een mail naar [email protected]

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd