Ga direct naar inhoud
Nieuws

Blubberwandelen

27 januari 2021 | Paul Wijenberg

In deze Corona-tijden draagt een wandeling in de natuur belangrijk bij aan je gezondheid. Voor je lijf , voor je geest. De natuur blijft open: dus ben welkom, geniet van de natuur en respecteer de natuur. Ook in dit gebied kun je de natuur beleven via een beschreven wandelroute. Maar het wandelplezier kan op sommige locaties tijdelijk minder groot zijn. Het weer, de terreingesteldheid en -vooral- de toegenomen drukte in de natuur spelen parten. Daarom wat tips en adviezen in het belang van je plezier bij een volgend bezoek aan de natuur.
[Foto: Arjan Krijntjes]

Blubber GBD

Modder, blubber, pratsj, toter, tattie

Op grond van ontvangen bezoekersreacties en eigen ervaringen is het duidelijk dat sommige wandelpaden aanzienlijk minder goed begaanbaar zijn. Denk hierbij aan de laaggelegen wandelpaden in het beekdal of de paden op de glooiende hellingen met de glibberige löss als ondergrond.

Hou daar -meer als eerder- rekening met “blubberwandelen”. Glibberen en glijden door modder en plassen water. De waterdichte schoenen met een ruw profiel en eventueel een wandelstok zijn dan onmisbare bagage. Het is sowieso de natte tijd van het jaar, plaatselijk is er nog meer waterafvoer door de veranderende klimaatomstandigheden en… er zijn veel meer wandelaars op pad die hier allemaal hun (glibber)route zoeken!

Begrensde waarschuwing

Het is voor ons helaas niet mogelijk om je vooraf concreter te informeren over de knelpunten op specifieke locaties in onze natuurgebieden, zoals het Geleenbeekdal. De terreingesteldheid wisselt hier te sterk per gebiedsgedeelte, per periode en er zijn gewoonweg te veel paden om te onderhouden. Natuurmonumenten kiest er nu niet voor om tussentijds paden te verbeteren middels storten van gravel, grind of asfalt(!). Integendeel: We houden deze paden zo natuurlijk mogelijk. Verder zijn we zeer zuinig met het plaatsen van extra waarschuwingspanelen in het terrein omdat we geen “bordenkermis” in de natuur willen. Daar waar de veiligheid zeer in het gedrang is, doen we dat uiteraard wel. Denk aan een wandelpad langs zeer beschadigde bomen na een stevige storm.

Er op uit!

Is het nog leuk om er nu op uit te gaan? Uiteraard! Steeds opnieuw verrast, verwondert en verbaast de natuur. Iedere wandeling brengt een andere beleving. Per dag, per gebied, per persoon. De natuur is en blijft open maar vraagt als tegendienst om je aandacht en waardering.

Voel je welkom, voel je gezonder. Respecteer de natuur en respecteer ook de andere bezoekers. Denk aan de onmisbare gedragsregels voor onderlinge afstanden, groepsgrootte en mijden van drukke locaties. Opdat we een mooie balans tussen natuurplezier en natuurbehoud krijgen. En die blubber nemen we voor lief...

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg