Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bezoekers geven het Geuldal een 8,7

18 februari 2021 | Bianca de Craen

In september en oktober 2020 heeft Natuurmonumenten in samenwerking met MarketResponse een bezoekersbelevingsonderzoek gehouden onder bezoekers van het Geuldal van Vijlen tot en met Valkenburg. De 267 respondenten gaven het Geuldal gemiddeld een 8,7 als rapportcijfer, waarvan maar liefst 106 mensen een 9 gaven en dat is heel hoog. Van alle onderzoeken bij Natuurmonumenten in heel Nederland kreeg namelijk alleen Schiermonnikoog een hoger cijfer namelijk een 8,8.

wandelen in het Geuldal bij Volmolen

Veel lof

De bezoekers van het Geuldal, waarvan 93% komt om te wandelen, hebben vooral veel waardering voor de planten en komen er graag fotograferen. Ontspanning, natuur en cultuurhistorie zijn de belangrijkste redenen om een bezoek te brengen aan het Geuldal. De deelnemers zijn het meest tevreden over de kwaliteit van de (wandel)paden, de uitgezette routes en de horeca. 97% geeft aan van plan te zijn het Geuldal nogmaals te bezoeken. Bezoekers genieten vooral van het afwisselende natuurrijke landschap met heuvels, uitzichten en de Geul waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen. In de infographic zijn meer resultaten te vinden.

Aandachtspunten

Het onderzoek speelde zich af in het najaar van 2020, toen vanwege de maatregelen tegen Covid-19 de Volmolen in Epen gesloten was. De ondervraagden vinden dan ook jammer dat ze daar niet naar binnen konden. De helft van het aantal bezoekers blijft langer dan 3 uur. Dat verklaart mogelijk dat er op sommige plekken bankjes gemist worden (de horeca was veelal dicht).  De ervaringen om door de weilanden tussen Mechelen, Epen en Vijlen te lopen zijn positief: de stegelkes zijn favoriet, echter als er direct prikkeldraad naast zit waar hun jas aan blijft hangen vindt men dat minder leuk. Over de sanitaire voorzieningen zijn de respondenten het minst tevreden maar dat heeft in dit geval waarschijnlijk te maken met het feit dat de toiletten bij de horeca gesloten waren.

Aan het werk in het Geuldal

In 2021 hopen we snel, indien het veilig mogelijk is, onze gebouwen zoals de Volmolen weer te kunnen openen. De vrijwilligers staan te trappelen van ongeduld om de bezoekers weer te mogen ontvangen zodra het kan. We gaan de banken in het Geuldal inventariseren en bekijken waar we nog mooie plekken hebben voor een extra (wens) bank. Wil je zo’n wensbank in het Geuldal sponsoren, dat kan, meld je dan aan bij [email protected] .

Bianca de Craen
Bianca de Craen