Natuurgrondenruil in Limburg voor effectiever beheer
Grootste natuurgrondenruil ooit in Zuid-Limburg maakt beheer van natuurgebieden effectiever en goedkoper.
Natuurbeherende organisaties ruilen gebieden voor effectiever beheer
Een groot gedeelte van de natuurgebieden in het Geuldal wordt beheerd door Staatsbosbeheer, Limburgs Landschap en Natuurmonumenten. Sommige van die gebieden zijn klein en grenzen aan gebieden van een andere natuurorganisatie. Met de grondruil komt hier verandering in. In de grondruil wordt bestaande natuur van Het Limburgs Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer onderling geruild. Daarnaast wordt bestaande en nieuwe natuur van ARK Natuurontwikkeling (aangekocht, ingericht en tijdelijk beheerd door ARK) overgedragen aan de drie natuurbeheerders.
Betrokken gebieden
Een belangrijke verandering betreft het Bovenste Bos. Dit gebied is bijzonder voor ons, omdat een van onze grondleggers, Eli Heimans, zich heeft ingespannen om dit bosgebied als natuur te behouden. In het bos ligt ook het zogenaamde Heimansreservaat, een oude groeve die nu een geologisch monument is. Het Bovenste Bos wordt overgedragen aan Staatsbosbeheer, dat ook het aangrenzende Onderste Bos in eigendom heeft. We hebben er alle vertrouwen in dat het bos bij onze collega’s in goede handen is.
Bij het Höfke bij Mechelen krijgen we er een klein maar belangrijk stukje bij. Dit gebiedje maakt deel uit van een onontbeerlijke verbinding tussen het Schweibergerbos en het Vijlenerbos. Deze verbinding is belangrijk voor bijvoorbeeld hazelmuis en wilde kat.
Op de Gulperberg nemen we grond over van ARK. Deze voormalige akkers zijn heel kalkrijk en bieden mogelijkheden voor het ontwikkelen van bijzondere kalkgraslanden.
Langs de Geul bij Stokhem dragen ARK en Staatsbosbeheer grond aan ons over. In een deel van dit gebied lopen halfwilde runderen, Rode Geuzen, die het gebied open houden.
Ook in het Gerendal verandert en grond van eigenaar. Daar ruilen we percelen met Staatsbosbeheer. Daarbij gaan het Biebos, Sint-Jansbos en de Sibbergrubbe naar ons, en krijgt Staatsbosbeheer er graslanden in eigendom. Zo kan het beheer effectiever uitgevoerd worden.
Daarnaast vinden er wat verschuivingen op kleine schaal plaats. Dat gaat dan meestal om snippers natuur die voor de ene organisatie geïsoleerd liggen ten opzichte van haar overige eigendom, maar wel grenzen aan eigendom van een collega-organisatie.
Voor bezoekers verandert er eigenlijk niets. De gebieden blijven gewoon toegankelijk zoals je dat gewend bent.