Deze route wordt in de loop van 2022 inhoudelijk verbeterd. Dat levert ten opzichte van de eerdere beschrijvingen o.a. een beter bereikbare parkeerplaats als startpunt en een andere volgorde van de aanvullende informatieĀ op. De route blijft vooralsnog intact en kan onverminderd gedownload worden.
Deze graanmolen met waterrad uit begin 1800 is nu twee keer per maand geopend, als de vrijwillig molenaars het graan malen. Vroeger was dit een volmolen om wol te vollen. Hier gebruikte men onder andere ranzige boter en urine voor. Vanwege de stank stond de molen buiten het dorp!
Dit monument is voor bezoekers van het Geuldal een prachtige pleisterplaats, maar voor dieren is het ook een mooie plek. De gekraagde roodstaart, nestelt hier bijvoorbeeld tussen de stenen.
2. Hagen en hazelmuizen
Heel veel akkers en velden in Zuid-Limburg worden al eeuwenlang omringd door hagen. De eerste hagen waren bedoeld om huizen, akkers en weilanden met hoogstambomen te beschermen tegen vee enĀ ongewenst volk. De hagen zijn van groot cultuurhistorisch belang omdat zeĀ laten zien hoe onze voorouders het landschap inrichtten en waarom ze dat deden.Ā Tegenwoordig bieden de hagen nog steeds bescherming: vele soortenĀ dieren en planten vinden er een nest- voedsel- of beschuttingsplek.Ā
Limburg is rijk aan religieus erfgoed: kerken, kloosters, kapellen en wegkruisen.Ā Vooral de wegkruisen zijn zeer typerend in het Zuid-Limburgse landschap, die voortkomen uit de rijke katholieke geschiedenis. Vaak werden deze kruisen geplaatst door boeren, rijke omwonenden of verenigingen. ter bescherming van de oogsten, om status ui te dragenĀ of uit eerbied.Ā Reizigers konden hier even bezinnen en werden zich op een symbolische manier weer bewust dat zij op deze kruising een keuze kunnen maken waar ze naartoe gaan. Ā Het onderhoud gebeurt vaak door particulieren, stichtingen en door Natuurmonumenten.