Nieuws van de boswachter

Bezoek de siertuin en gnoestallen van Gooilust

25 augustus 2021 | Geeke Remmelts

Speciaal voor de Open Monumenten Dag op zaterdag 11 september openen we de deuren van de siertuin en gnoestallen op Gooilust. Waan je even Louise Six of Frans Blaauw tijdens je bezoek aan deze bijzondere plekken. Historische foto's nemen je mee terug naar de tijd dat de buitenplaats zijn beroemde verzameling dieren en planten herbergde. Toen alleen te bezichtigen door de high society, maar nu is iedereen van harte welkom!

Gnoestallen

Gnoestallen

Normaal gesproken zijn de historische gnoestallen niet toegankelijk, maar voor deze Open Monumenten Dag maken we een uitzondering. Je ziet waar de gnoes gestald waren en historische foto's geven een indruk van de dierentuin die Gooilust destijds was. Naast een kudde gnoes, liepen er bizons, wisenten, zebra's, lama's en struisvogels op de buitenplaats rond. De aanwezige leden van de Historische Kring 'In de Gloriosa' kunnen je alles over deze bijzondere tijd vertellen.

Siertuin

De siertuin stamt uit 1823 en was het paradepaardje van de vroegere bewoners van Gooilust. Nog altijd ligt de tuin er prachtig bij: in de ommuurde tuin vind je exotische bomen en struiken, oude fruitrassen en geurende rozen. De aanwezige vrijwilligers kunnen je er alles over vertellen. Tijdens je wandeling lopen heden en verleden in elkaar over. Aan de hand van historische foto's ontdek je hoe Frans Blaauw de siertuin tot een vogelparadijs had omgevormd.

Praktische Informatie

  • wanneer: zaterdag 11 september van 13.00 tot 16.30 uur
  • adres Gooilust: Zuidereinde 47B, 1243 KL, ’s-Graveland
  • kom indien mogelijk met de fiets, de parkeerruimte is zeer beperkt (parkeren kan alleen aan de linkerzijde van de oprijlaan)
  • de siertuin en gnoestallen zijn niet goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn (de paden zijn onverhard)
  • honden mogen niet mee de siertuin of gnoestallen in 
Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven

logo