Ga direct naar inhoud
Nieuws

Siertuin van Gooilust zoekt aanpakkers

26 februari 2019

Een verborgen pareltje op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen: de siertuin van Gooilust opent komend weekend weer haar deuren voor het zomerseizoen. Je vindt hier meer dan 900 bijzondere bomen en planten, waarvan de eerste nu al in bloei staan. Deze bijzondere plek wordt onderhouden door zo'n 25 enthousiaste vrijwilligers. Voor dit dreamteam zoekt Natuurmonumenten versterking.

Siertuin Gooilust

Sterke mannen/vrouwen gezocht

De siertuin op buitenplaats Gooilust in ’s-Graveland wordt onderhouden door een grote groep vrijwilligers. Deze enthousiaste ploeg zoekt versterking van twee of drie aanpakkers voor het stevige tuinwerk. Het gaat om spitten, rooien, sloten schoonmaken en groot snoeiwerk. Dat gebeurt wekelijks op de donderdag vanaf 9.00 uur ’s ochtends.

Vroege vogel voor bosmaaien

Ook zoekt Natuurmonumenten vrijwilligers om vanaf april wekelijks een uurtje met de bosmaaier aan de slag te gaan. Dit gebeurt voor het handwerk, van 8.00 tot 9.00 uur op de donderdagochtend. Hiervoor krijg je een cursus bosmaaien en beschermende kleding. Ben je een tuinliefhebber, aanpakker en vroege vogel in één, neem dan contact op met boswachter Johan van Galen Last, M 06-54 29 51 88 of [email protected]

Vrijwilligers onderhouden de siertuin van Gooilust

Siertuin Gooilust

De siertuin gaat weer open!

De siertuin is vanaf zaterdag 2 maart weer geopend. Elke dinsdag en zaterdag ben je welkom van 13.00 tot 16.30 uur om een kijkje te nemen op deze schitterende plek. Op dit moment staan de sneeuwklokjes, krokussen, winterakonieten, nieskruid, staartaar en longkruid al in bloei. Vrijwillige gastheren en -vrouwen van Natuurmonumenten vertellen je alles over de collectie van ruim 900 soorten: achter elke plant en boom schuilt een bijzonder verhaal.

Pronken met planten

De siertuin is in 1823 aangelegd. De vroegere bewoners pronkten graag met hun rijkdom aan exotische bomen en struiken. Rond 1900 vormde eigenaar Frans Ernst Blaauw de tuin om tot een vogeltuin en verzamelde bomen en struiken uit alle windstreken. Vanaf 1990 is de tuin geleidelijk omgevormd naar vier aparte delen: kruidentuin, rozentuin, traditionele moestuin en moestuin met wilde planten. In 2008 is ‘De Bla(a)uwe Tuin’ ingericht met blauwbloeiende planten ter nagedachtenis aan Frans Blaauw en enkele witte accenten voor zijn vrouw Louise Six.

Praktische informatie

De entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Het is ook mogelijk om rondgeleid te worden door de siertuin, neem hiervoor contact op met beheerkantoor Gooi en Vechtstreek: T 035 - 699 0000.

Adres: Buitenplaats Gooilust, Zuidereinde 47B, 1243 KL ’s-Graveland (volg de borden siertuin)