Ga direct naar inhoud
Nieuws

Geboortegolf (Blog 5)

12 juni 2024 | Cynthia Borras

Het is inmiddels juni en er vindt een echte geboortegolf op Griend plaats.
Er zijn opvallend veel eider-kuikens rond het eiland te zien (ongeveer vierhonderd). Zelfs de geplaagde kokmeeuwen rond het huis hebben uiteindelijk kans gezien eieren te verdedigen tegen roof en die uit te broeden. Ook veel visdieven zijn uit het ei gekropen.

Visdief pul

Visserslatijn

De vogelwachters op Griend noteren regelmatig welke prooien visdieven naar de kolonie brengen, en hoe groot die zijn. Wie weet komt daar een trend uit tussen verschillende weken of ook verschillende jaren, of een verband met het getij. In de tijd van balts en nestbouw worden die prooien aan de partners aangeboden (voor zover ze niet geroofd worden of zelf opgegeten). Je ziet dan vaak mannetjes met een vis in de snavel in volle vaart naar het nest vliegen, met de vleugels geheven in V-vorm, terwijl beide partners baltsgeluiden maken. Die prooioverdrachten gaan erg snel. Het andere uiterste zie je ook, wanneer een mannetje met een (vaak grote) vis naast een nest landt, maar de vis niet lijkt te willen afstaan en weer vertrekt en soms herhaaldelijk met dezelfde vis landt. Dat leidt vaak tot getouwtrek of het zelf opeten van de vis door het mannetje. Waarschijnlijk is zo’n vis meer een lokkertje om een partner te ‘versieren’ dan voer voor het vrouwtje als ze eieren aanmaakt of bebroedt.

Een haring/sprot van ongeveer 5 cm

Als de jongen uitgekomen zijn, komen er nog weer andere vaardigheden kijken: dan is het niet meer een zaak van ‘hoe groter hoe beter’, maar moet de grootte van het visje aangepast worden aan de grootte van het kuiken. Soms zie je kuikens met een te grote platvis in de bek die nooit gaat passen; zeker niet als de staart het eerst naar binnen gaat. ‘Heads first’ gaat een stuk makkelijker. Die afstemming kan soms even duren...

Wat de vogelwachters dit jaar ook een paar keer zagen, was dat het voeren van een prooi aan een klein kuiken steeds niet lukte, waarna de broedende ouder het uitgedroogde visje overnam en ermee wegvloog om het te spoelen en opnieuw aan te bieden. Na een paar dagen zijn de kuikens zo ervaren dat het voeren supersnel gaat.

Gaat deze haring/sprot wel passen?

De otter houdt het spannend...

Nadat op 29 april een otter een uur of twee lang het eiland van oost tot noordwest in z'n greep had, is hij niet weer te zien geweest. Pootafdrukken zijn nog steeds niet gezien, maar op 23 mei werd aan de noordkant van het eiland wel een verse keutel gevonden die mogelijk een otterspraint is (te beoordelen aan de grootte en de geur). 

Baltsende Grote Sterns

... en de grote sterns ook

Op zaterdagavond 1 juni kwam ineens weer een groep van 250 grote sterns aan de zuidwestkant van Griend overnachten. Het lijkt er sterk op dat dit een groep jonge vogels is die probeert laat in het seizoen een kolonie te vormen (ze hebben allemaal nog pikzwarte petten). Op zondag 2 juni werd door tientallen vogels druk gebaltst en vis aangeboden en gepaard. Het is een prachtig gezicht om de grote sterns weer terug te zien. Hopelijk zet deze groep door.

 

Tekst: Jan Faber

Cynthia Borras
Cynthia Borras