Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Hardlopen

Trailrunroute Harderbos

Hardlopen

Trailrunroute Harderbos

De trailrun door het Harderbos voert langs oernatuur met Schotse hooglanders, beverburchten en over de Hoge Dwarsvaart.

De route is niet bewegwijzerd, maar loopt deels parallel met andere bewegwijzerde routes (groen, rood en geel). Kortom, een avontuurlijke trailrun die je van de gebaande paden brengt en het Harderbos optimaal laat beleven.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    De Schulp
  • Mosselweg 33, 8256 RA Biddinghuizen (FL)
  • Vanaf Harderwijk volg je de N302. Sla na het aquaduct rechtsaf. Na ongeveer 2 kilometer linksaf de Karekietweg op. Na weer 2 kilometer rechtsaf de Mosselweg in en even later rechtsaf naar de parkeerplaats en De Schulp. Vanaf Lelystad volg je de N302 tot kruising met de N305. Hier linksaf richting Veluwemeer en direct weer rechtsaf. Onderaan het viaduct rechtsaf de Karekietweg op. Na 2 kilometer linksaf de Mosselweg op. De parkeerplaats en De Schulp vind je even later aan je rechterhand.

De route

 Startpunt

1Groene poort

Na een eerste stuk door het in 2008 aangeplante klimaatbos vol jonge bomen, duik je een groene oase in. Dit pad is de groene poort naar het halfverwilderde Harderbos.

Groene poort
Groene poort

2Schotse hooglanders

In dit deel van het Harderbos grazen Schotse hooglanders. Klim over het hekje heen.

Schotse hooglanders
Schotse hooglanders
Schotse hooglanders
Schotse hooglanders

3Gevarieerde vegetatie

Het Harderbos heeft een gevarieerde vegetatie. Soms loop je in de donkere kathedraal van een naaldbos. Dan weer is het bos open en licht en zijn de bomen met smaragdgroen mos bedekt.

Gevarieerde vegetatie
Gevarieerde vegetatie

4Trekpontje

Het is een oversteek van niets en je kunt er zelfs omheen lopen. Vind je deze trekpont zonder kinderen in de buurt, spring dan hier op de pont en trek deze naar de overkant.

Trekpontje
Trekpontje

5Bevers

In het Harderbos zijn twee beverburchten. Op dit punt zijn de knaagsporen van de bevers overal duidelijk zichtbaar. Menig boompje heeft hier het loodje moeten leggen.

Bevers
Bevers
Bevers
Bevers

6Hoge Dwarsvaart

Het Harderbos wordt in tweeën gedeeld door de Hoge Dwarsvaart, een kanaal dat uitkomt op het Veluwemeer. De Hoge Dwarsvaart wordt hier voor de tweede keer overgestoken, dit keer over een houten brug met prachtig uitzicht op het kanaal.

Hoge Dwarsvaart
Hoge Dwarsvaart

7Trailrunners klimmen over de boom

Een stuk van de rode wandelroute is hier verlegd omdat er een forse, inmiddels bemoste, boom over het pad gevallen is. Trailrunners negeren de omweg en nemen de houten trap die over deze boom gebouwd is.

Trailrunners klimmen over de boom
Trailrunners klimmen over de boom

8Doolhof

Hier vind je een doolhof in aanplant. Je kunt er natuurlijk ook omheen lopen.

Doolhof
Doolhof

9Finish

Je nadert het eindpunt; rustig uitlopen maar. We zijn benieuwd wat je van deze trailrun vond!

Finish
Finish
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.