Het Harderbos is een oerbos in wording. De wielewaal is vooral in mei te horen.
Parkeren kan op de parkeerplaats aan de Karekietweg in het Harderbos. Volg vervolgens de blauwe pijltjes en na 3 kilometer ben je weer terug.
Het Harderbos is in de jaren zestig aangeplant op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Dat is nog goed te zien aan de vele schelpen op de grond. Brede lanen en afwisselende bosranden typeren dit bos. Natuurmonumenten laat dood hout liggen en zo ontwikkelt zich een oerbos.
In de zomer zie je bij dit uitkijkpunt rietvogels zoals de kleine karekiet, rietzanger, rietgors en dodaars. De koekoek en wielewaal zijn hier te horen. In de winter zwemmen hier grote zaagbekken en kuifeenden.Langs het water kun je sporen van de bever ontdekken, zoals afgeknaagde wilgen en modderglijbanen.
De Strandgapertocht komt uit in de Hoge Dwarsvaart. De ijsvogel zoekt hier regelmatig naar vis. Weidebeekjuffers jagen boven het water.
Je staat hier midden tussen beuken- en populierenbos. Een wereld van verschil. Links zie je het donkere beukenbos. Het dichte bladerdak laat weinig licht door, waardoor er vrijwel niets op de grond groeit. Rechts van je is het bos een stuk lichter. Hoge populieren met daaronder veel begroeiing, zoals meidoorn, vlier en zwarte els. Sta even stil en ontdek de verschillen. Deze luwe en warme plek trekt veel vlinders aan: oranjetipje, bruin zandoogje, gehakkelde aurelia en dagpauwoog.
Is het een den of toch een spar? Je kunt het gemakkelijk zien aan de naalden. Groeien naalden in hun eentje dan is het een spar (denk aan solo). In dit geval groeien de naalden in paartjes, duo en is het een den. Op warme dagen ruik je hier de hars van de dennen. Blijf even staan en adem diep in.
In het Harderbos liggen tientallen poelen. Ze zijn speciaal gegraven voor de vele kikkers en padden die in het gebied leven. In de poelen zetten ze hun eieren af. Het Harderbos is een belangrijke verbinding tussen de natte natuur van het moerasgebied Harderbroek en het vochtige weidevogelgebied Kievitslanden.
Hier geen dennen, maar sparren. Torenhoge fijnsparren om precies te zijn. Het is heel spannend om er tussendoor te lopen. Spechten en kruisbekken zijn dol op de zaden in de kegels. Ook muizen smullen er van. Kijk maar eens naar de afgevreten kegels op de grond.
Dit is een erehaag van hazelaars. De hazelaar heeft veel stammen en mannelijke en vrouwelijke bloemen. In augustus ligt het hier bezaaid met hazelnoten. Bosmuizen en gaaien zijn er dol op.
De boswachters van Natuurmonumenten hopen dat je een mooie wandeling hebt gehad en ontvangen je graag weer in Flevoland. Volg ons op Facebook: www.facebook.com/waterloopbos of op Instagram via www.instagram.com/waterloopbos