Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Harger- en Pettemerpolder

Natuurgebied Harger- en Pettemerpolder

Eeuwenoude polder

Natuurlijk kijk ik vanaf de Hondsbossche Zeewering graag naar de zee. Maar het uitzicht aan de andere kant is ook mooi. Daar ligt de Harger- en Pettemerpolder, een eeuwenoude polder met een kavelpatroon dat nog dateert uit de Middeleeuwen. Ook De Putten hoort bij dit gebied. Dit is een plassengebied op de plek waar klei werd afgegraven om de zeewering te versterken. Een veilig vogelparadijs.

Mariska van der Leij

Boswachter van dit gebied

Meer over Harger- en Pettemerpolder

Over het gebied

Zout ontmoet zoet in het uitgestrekte en eeuwenoud weidegebied van de Harger- en Pettemerpolder. Beschut achter de Hondsbossche Zeewering, in het noorden van Noord-Holland, vinden vooral veel vogels hier rust. Vooral de plassen van De Putten zijn erg in trek. Die plassen ontstonden door het afgraven van klei. Vooral in de winter zit het er vol met smienten, kolganzen en zeldzame dwergganzen. In het voorjaar scharrelen er kluut en tureluur rond. In de herfst doen lepelaars het gebied aan als tussenstop op hun grote trek naar Afrika.

Zulte

Zulte

In het gebied vind je ook bijzondere planten die passen bij de overgang van zout naar zoet. Zulte, zeekraal en wilde selderij. De ziltige weilanden verschieten in augustus van kleur door de paarse zeeaster. Richting Camperduin wordt het water weer zoeter. Daar houden de duinen zoet regenwater vast.

 

Lepelaar

Lepelaar

Steltloper

Steltloper

De Harger en Pettemerpolder is een Natura 2000 gebied. Dit is het grootste beschermde netwerk van natuurgebieden in de wereld. Alle 28 landen van de Europese Unie doen mee in deze samenwerking. Dit om waardevolle en beschermde soorten de ruimte te geven en bijzondere landschappen te behouden.

 

Harger- en Pettemerpolder

Harger- en Pettemerpolder

English-language information about this ancient polder is available at nm.nl/harger-en-pettermerpolder/English

Harger- en Pettemerpolder

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats De Putten
Harger- en Pettemerpolder

Nieuws

Harger- en Pettemerpolder

Wat wij hier doen

Polderen

De Harger- en Pettemerpolder was ooit nogal saai en eentonig. Door reliëf te brengen in het uitgestrekte grasland, zorgden we als Natuurmonumenten voor meer dynamiek in het landschap en daardoor voelen nog meer dieren en planten zich er thuis. De overheid gaf opdracht tot zandsuppletie voor de Hondsbossche Zeewering. Een logische keuze, want deze nieuwe stranden voor de dijk zorgen voor extra veiligheid. Maar wij volgen nauwgezet wat dit doet met de natuur, want de maatregelen zullen het gebied minder zilt maken. Ook daarom heeft de Harger- en Pettemerpolder onze steun nodig. Ben jij al lid?

Word lid