Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurfragmentje: reebok

16 juni 2015 | Susanne Blommaert

Wie wil dat niet: een glimp opvangen van dieren in het wild. Wat doen zij in het bos terwijl jij een eindje verderop aan het wandelen bent? In deze aflevering een reebok.

Natuurfragmentje: reebok

Een volwassen reebok stapt in beeld. Zo kunnen we mooi zijn witte kontje - de 'spiegel' - zien en zijn bastgewei, dat een fluwelig uiterlijk heeft.

 

Natuurfragmentje: reebok

Onderzoekscamera's

Het afgelopen jaar maakten onderzoekscamera's allerlei beelden op de Veluwe. Daar zaten mooie en soms grappige stukjes tussen. Boswachter Frank Theunissen selecteerde een aantal korte fragmentjes van dieren in hun natuurlijke gedrag, zoals je ze zelf niet gauw zult zien.

Bokken

Reeën hebben - anders dan edelherten - een eenvoudig gewei, bestaande uit meestal twee tot drie punten. Alleen de bokken (mannetjes) hebben een gewei. 's Winters groeit het gewei. Het wordt dan bastgewei genoemd en is bedekt met een fluwelige huid, waarin de voedingsstoffen voor het groeiende gewei zitten. Tussen maart en juni krijgen de reebokken letterlijk de kriebels en schuren de basthuid af.

Benamingen

Boswachters gebruiken speciale benamingen voor reebokken en hun geweien:

  • Een jonge reebok van een jaar met alleen nog twee knopjes wordt ook wel knopbok genoemd
  • Een bok met een gewei dat nog niet is vertakt, heet een spitser en is ongeveer twee jaar oud.
  • Een gaffel heeft één vertakking.
  • Het aantal vertakkingen is géén indicatie voor de leeftijd, maar is erfelijk bepaald en afhankelijk van de conditie waarin de bok verkeert.

Meer zien?

Bekijk ook

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert