Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werk in uitvoering in het Holtingerveld

22 augustus 2019 | Lian Flikkema

De rijkdom van het (natte) heidelandschap behouden en versterken. De overlevingskansen voor bijzondere planten en dieren vergroten. Dat is de reden dat Natuurmonumenten in het Holtingerveld in de komende drie jaren, steeds gedurende een korte periode, tal van maatregelen neemt. Dat betekent even overlast. Daarna kan de natuur het weer overnemen.

heidelandschap

Waarom zijn we hier aan het werk?

Doen we niets, dan groeien open (heide) landschappen dicht door een teveel aan voedingsstoffen. Belangrijke oorzaak is de grote hoeveelheid stikstof uit landbouw, verkeer en industrie. Dat zorgt voor een explosieve groei van planten die van stikstof houden zoals grassen (vooral pijpestrootje), struiken en jonge boompjes. Maar ze verdringen wel de kwetsbare planten zoals heide, klokjesgentiaan en arnica. En dat heeft een negatief effect op bijzondere dieren als adder, zandbijen en gentiaanblauwtje.

Zeldzame arnica

Arnica, valkruid, wolverlei … mooie namen voor een kwetsbare plant. Hij houdt van een zonnige plek en schrale gronden. Inmiddels is de plant zeldzaam en beschermd. Nòg komt de plant in het Holtingerveld voor. De arnica is vooral bekend om de geneeskrachtige werking bij ontstekingen en verwondingen.

arnica

Wat doen we?

Ieder heidegebied vraagt om een eigen aanpak. Er is een pakket aan maatregelen mogelijk: maaien, plaggen, opslag verwijderen, bomen rond vennen verwijderen. Schapen en runderen helpen als maaimachines bij het beheer. Alles is erop gericht om de natuur van het Holtingerveld te behouden en meer weerbaar te maken. Natuurmonumenten werkt hierbij nauw samen met andere terreinbeheerders en de Provincie Drenthe.

Ervaar het Holtingerveld

De wandeling door het Holtingerveld is een heerlijke mix tussen cultuurhistorie (van grafheuvel tot een startbaan uit de Tweede Wereldoorlog) en natuur (met heidevelden, bossen en vennen)

 

boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe