Ga direct naar inhoud

Landhuis Jagtlust

Buitenplaats Jagtlust bestaat uit het landhuis en een kleurrijke verzameling bijgebouwen.

Landhuis Jagtlust

Vanaf de Leeuwenlaan zie je het trotse landhuis van Jagtlust al liggen. Een kinderhuisje en een koepeltje versieren de voortuin. Bij de buitenplaats Jagtlust horen ook een koetshuis, een paardenstal, een tuinmanswoning en een botenhuisje. In het parkbos liggen verschillende follies verstopt. Dat zijn grappige bouwsels zonder duidelijke functie: een grot, een hunebed en een torentje.

Theekoepel

De fraaie, witgepleisterde theekoepel uit 1824 is goed te zien vanaf de Leeuwenlaan. Dit achthoekige gebouwtje in neoclassicistische stijl heeft rondom naar buiten openslaande fenêtres à terre, vensters die tot de grond doorlopen. Het plafond bestaat uit stucwerk met een middenornament van korenaren en een rozet met eikenbladmotief.

Minilandhuis Jagtlust

Minilandhuis

Minilandhuis

Het kinderspeelhuisje 'Heilust' werd in 1910 ter lering en vermaak gebouwd door vier neefjes van eigenaar Jhr. Willem Six van Wimmenum. Zij bouwden het onder leiding van de 's-Gravelandse meester-timmerman Maarten de Haan. Het houten huisje is gebouwd in de sfeer van een Amsterdams grachtenpand. Op het dak liggen kleine blauwe gesmoorde Hollandse pannen, die speciaal voor dit huisje zijn gebakken.

Van drinkgelag tot buitenplaats

Het huis Jagtlust is gebouwd op de plek van de voormalige herberg 'De Laetste Stuyver'. In eerste aanleg is het een vrij eenvoudig landhuis. Ruim 70 jaar nadat het landgoed Heilust aan Jagtlust is toegevoegd, krijgt het huis in 1900 de huidige vorm. Er komt een tweede bouwlaag, een torenachtige uitbouw met een cirkelvormig trappenhuis en een aangebouwde inpandige oranjerie.

Moestuin

Jagtlust heeft een enorme moestuin. Bij de entree staan grote kweekbakken en druivenkassen. De historische houten tuinschutting begrenst vrijwel de hele moestuin. Aan de beschutte binnenzijde liet men leifruit groeien. Zo verschenen de heerlijkste soorten fruit en groente op de eettafel van Jagtlust. In 2013 is de moestuin alsmede de veldschuur opgeknapt en wordt er weer actief getuinierd.

  • Bouwjaar: 1793, 1900
  • Architect: 1793: Onbekend, 1900: Schill en Haverkamp
  • Status: Rijksmonument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid