Ontdek de prachtige Kaapse Bossen midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een heuvelachtig bosgebied vol natuurschoon en cultuurhistorie. Ontdek het zelf en maak het Rondje Helenaheuvel.
Deze wandelroute is gemarkeerd met gele pijlen. Het wandelpad is halfverhard en zonder drempels. Dat maakt de route ook goed begaanbaar voor rolstoelen, wandelwagens en buggy's. Je merkt dat je op de heuvelrug bent, want onderweg kom je een aantal pittige hellingen tegen. Zit je in een rolstoel, dan is begeleiding voor een extra duwtje aan te raden op deze route. Gaat je (hulp)hond mee? Aan het eind van de wandelroute is een hondenlosloopgebied waar de hond heerlijk even los kan op het heideveld.
Tip: bekijk voor je vertrek de Druktemonitor Utrecht. In één oogopslag de bezoekersdrukte in beeld.
Dit chalet en theehuis werd in 1931 gebouwd op de gelijknamige heuvel. Vroeger kon je hier een entreekaartje kopen voor het gebied. De naam is afgeleid van de oudste dochter van de familie Swellengrebel, Helena. Deze familie vestigde zich rond 1750 in Doorn. Zij kwamen in bezit van dit toen nog woeste heidegebied. Het deed hen denken aan Zuid-Afrika, waar zij jarenlang hadden gewoond. Daar komt de naam Kaapse Bossen vandaan. Helena bracht haar tijd graag door op deze heuvel in het bos. Ontdek ook de charme van deze plek met uitzicht over de heide.
2. Tamme kastanje
Het werk van kabouters of getroffen door een bliksem? Er leven verschillende ideeën over hoe deze boom zijn vorm kreeg. Hij draagt nog ieder jaar vrucht. In het najaar raap je hier volop tamme kastanjes. In deze hoek van de Kaapse Bossen zie je vrij veel tamme kastanjes. Ze zijn ooit aangeplant vanwege de houtkwaliteit, hun landschappelijke schoonheid en de eetbare kastanjes.
We werken eraan om het pad voor meer gebruikers geschikt te maken. Op dit punt wordt binnenkort een bankje geplaatst.
3. Variatie
In de Kaapse Bossen vormt Natuurmonumenten eentonig productiebos om naar natuurlijk en gevarieerd bos. En dat levert ook een grote variatie aan dieren en planten op. In de bossen leven verschillende soorten spechten, de appelvink en de bosuil. De boommarter gebruikt oude spechtenholen om zijn jongen in groot te brengen. In de herfst barst het hier van de paddenstoelen, in alle kleuren en vormen.
Praktische informatie
Geschikt voor rolstoel
Er zijn drie gehandicaptenparkeerplaatsen bij het startpunt
De route gaat over een halfverhard pad
Een deel van de wandelroute loopt door een hondenlosloopgebied
Wij raden begeleiding aan vanwege vrij steile hellingen, met name aan het einde van de route
De ingang van theehuis Chalet Helenaheuvel is via een steile opgang te bereiken.
Het theehuis en het toilet zijn met kleine aanpassingen toegankelijk, het personeel is hier graag bij van dienst.
Honden welkom, mits aangelijnd
Honden zijn welkom en moeten aan de lijn tenzij anders aangegeven. Bij Chalet Helenaheuvel is een hondenlosloopgebied en mogen honden onder appèl loslopen.
Toegankelijkheid Chalet Helenaheuvel
Chalet Helenaheuvel is het hele jaar door van dinsdag tot zondag geopend van 10:00 uur tot 18:00 uur. De ingang van het theehuis is via een steile opgang te bereiken. Het theehuis en het toilet zijn met kleine aanpassingen toegankelijk, het is hier graag bij van dienst.