Wandelen

Rondje Helenaheuvel in de Kaapse Bossen

  • Rolstoel met begeleider
  • Geschikt voor rolstoel
  • Honden mogen alleen los op aangegeven locaties
Wandelen

Rondje Helenaheuvel in de Kaapse Bossen

Ontdek de prachtige Kaapse Bossen midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een heuvelachtig bosgebied vol natuurschoon en cultuurhistorie. Ontdek het zelf en maak het Rondje Helenaheuvel.

Deze wandelroute is gemarkeerd met gele pijlen. Het wandelpad is halfverhard en zonder drempels. Dat maakt de route ook goed begaanbaar voor rolstoelen, wandelwagens en buggy's. Je merkt dat je op de heuvelrug bent, want onderweg kom je een aantal pittige hellingen tegen. Zit je in een rolstoel, dan is begeleiding voor een extra duwtje aan te raden op deze route. Gaat je (hulp)hond mee? Aan het eind van de wandelroute is een hondenlosloopgebied waar de hond heerlijk even los kan op het heideveld.

Tip: bekijk voor je vertrek de Druktemonitor Utrecht. In één oogopslag de bezoekersdrukte in beeld. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Helenaheuvel
  • Sint Helenalaan, 3941 EH Doorn (UT)
  • De ingang van Châlet Helenaheuvel ligt aan de weg van Doorn naar Maarn (N227). Via een bosweg rijd je naar de parkeerplaats.

Toegankelijkheid

Huisregels

Praktisch

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Helenaheuvel

Dit chalet en theehuis werd in 1931 gebouwd op de gelijknamige heuvel. Vroeger kon je hier een entreekaartje kopen voor het gebied. De naam is afgeleid van de oudste dochter van de familie Swellengrebel, Helena. Deze familie vestigde zich rond 1750 in Doorn. Zij kwamen in bezit van dit toen nog woeste heidegebied. Het deed hen denken aan Zuid-Afrika, waar zij jarenlang hadden gewoond. Daar komt de naam Kaapse Bossen vandaan. Helena bracht haar tijd graag door op deze heuvel in het bos. Ontdek ook de charme van deze plek met uitzicht over de heide. 

Chalet Helenaheuvel
Helenaheuvel
Terras van Chalet Helenaheuvel
Helenaheuvel

2Tamme kastanje

Het werk van kabouters of getroffen door een bliksem? Er leven verschillende ideeën over hoe deze boom zijn vorm kreeg. Hij draagt nog ieder jaar vrucht. In het najaar raap je hier volop tamme kastanjes. In deze hoek van de Kaapse Bossen zie je vrij veel tamme kastanjes. Ze zijn ooit aangeplant vanwege de houtkwaliteit, hun landschappelijke schoonheid en de eetbare kastanjes.

We werken eraan om het pad voor meer gebruikers geschikt te maken. Op dit punt wordt binnenkort een bankje geplaatst.

Tamme kastanjeboom
Tamme kastanje
Een handvol tamme kastanjes
Tamme kastanje

3Variatie

In de Kaapse Bossen vormt Natuurmonumenten eentonig productiebos om naar natuurlijk en gevarieerd bos. En dat levert ook een grote variatie aan dieren en planten op. In de bossen leven verschillende soorten spechten, de appelvink en de bosuil. De boommarter gebruikt oude spechtenholen om zijn jongen in groot te brengen. In de herfst barst het hier van de paddenstoelen, in alle kleuren en vormen.

Boommarter
Variatie
Vliegenzwam
Variatie

4Eikenhakhout

Hier zie je een stukje jong bos met een hek eromheen. Het hek zorgt ervoor dat reeën de jonge boompjes niet opeten. Hier groeit hakhoutbos. Eens in de zoveel tijd wordt het hout geoogst, net als vroeger. De hakhoutbossen leverden veel schors op, in de 19e eeuw een belangrijke grondstof voor leerlooierijen. Tegenwoordig zijn het waardevolle bosjes waar bijzondere planten en dieren voorkomen. Zo'n open plek in het bos zorgt dus voor extra biodiversiteit. Vlinders en bijen vliegen hier af en aan. 

Bij dit routepunt staat een bankje met uitzicht over het hakhout en een doorkijkje naar het wandelpad. Onderweg naar het volgende routepunt kom je de volgende bank tegen, verscholen onder de hoge toppen van oude sparren. 

Eiken hakhout
Eikenhakhout
Bankje bij het eikenhakhout
Eikenhakhout

5Heide

Dit heide- en stuifzandveld is een restant van wat ooit een woest heidegebied was. Vanaf de 18e eeuw kwam hier steeds meer bos. Op de heide leven veel insecten en vlinders. Ook is dit het leefgebied van adders, een beschermde diersoort in Nederland. In het voorjaar heb je de grootste kans om een adder tegen te komen. Na de winterslaap warmen ze zich op aan de zon voor nieuwe energie. Zie je een slang? Blijf dan op afstand. Een adder zal niet snel bijten, maar zijn beet kan giftig zijn. 

Het pad loopt met een steile helling naar het heideveld. Onder het terras van Chalet Helenaheuvel staat een bankje met een geweldig uitzicht over de heide. Het einde van de route loopt weer steil omhoog, naar de top van de Helenaheuvel.

Heideveld bij Helenaheuvel
Heide
Adder
Heide

6Eindpunt

Rondje Helenaheuvel zit erop! Hopelijk heb je genoten en zien we je snel terug in de Kaapse Bossen. 

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.