Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Hoogtepunten Kaapse Bossen - Doorn

Waar: Kaapse Bossen

Chalet Helenaheuvel in Doorn
2 uur 30
8,5 km

Over de route

Let op: Vanaf maandag 20 november zijn in verband met herstelwerkzaamheden alle wandelroutes over de heide tijdelijk omgeleid. Volg de rode pijlen voor de juiste tijdelijke route. De werkzaamheden zullen ongeveer 2 weken plaatsvinden. 

Ontdek de Kaapse Bossen en het rijke landschap van de Utrechtse heuvelrug. Je wandelt vanuit de flanken van de eeuwenouwe stuwwal, over de rand van een oude groeve, omhoog de heuvelrug op. Over kronkelige bospaadjes, langs oude lanen en velden met eikenhakhout. Het opvallende poortgebouw markeert de ingang van landgoed De Ruiterberg. Vanaf de uitkijktoren De Kaap geniet je van een spectaculair uitzicht over bijna heel de heuvelrug. 

Route is gemarkeerd met een donkerblauwe aanduiding. 

Waar kun je starten

Uitkijktoren De Kaap in de Kaapse Bossen
Startpunt

Parkeerplaats Kaapse Bossen

Wat kom je onderweg tegen?

1. Start

Welkom in de Kaapse Bossen, midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Vanaf de parkeerplaats Kaapse Bossen beginnen verschillende wandelroutes. Voor deze wandeling volg je de donkerblauwe aanduidingen; van de parkeerplaats, naar het fietspad, over de weg. Vervolg de route aan de andere zijde van de Leersumsestraatweg via de Remise. 

2. Remise

De rij met huizen aan je rechterhand hoorde bij de oude tramremise Sandenburg. Het tramlijntje verbond in 1885 de plaatsen Doorn en Wijk bij Duurstede. Ook was hier de remise, een stalling voor de nacht. De huizen deden dienst als conducteursruimte en kolenopslag. Ook het personeel woonde hier. Toen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog een bom de rails en wagons vernietigden, hield de tram op te bestaan. 

Tennisbaan

3. Tennisbaan

Rechts van het pad zie je de restanten van de trap, die hoorde bij de tennisbaan van landgoed De Ruiterberg. Vroegere bewoners speelden hier regelmatig een partijtje. Er was zelfs een tribune voor de toeschouwers en een kleedkamer voor de bezwete spelers.

Praktische informatie

  • Uitkijktoren De Kaap

  • Poortgebouw van landgoed De Ruiterberg

  • Châlet Helenaheuvel

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda