Wandelen

Wandelroute Hoogtepunten Kaapse Bossen - Doorn

Wandelen

Wandelroute Hoogtepunten Kaapse Bossen - Doorn

Deze wandeling laat je de mooiste plekken zien van de Kaapse Bossen. In het bos kom je vreemde objecten tegen, zoals de Stenen Tafel en de Doornse Kei. Bij de ingang van landgoed De Ruiterberg imponeert het markante poortgebouw. Geniet op de uitkijktoren van een spectaculair uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug.

Route is grotendeels gemarkeerd met een donkerblauwe aanduiding. Let wel: op twee plaatsen wijkt deze wandelroute af van de donkerblauwe wandelroute voor nóg meer hoogtepunten van de Kaapse Bossen.

Tip: bekijk voor je vertrek de Druktemonitor Utrecht. In één oogopslag de bezoekersdrukte in beeld. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen
  • Maarsbergseweg, 3941 MJ Doorn (UT)
  • Vanuit Utrecht, volg de A12 richting Arnhem. Neem afslag 21 (Maarn) richting Wijk bij Duurstede (N227, Amersfoortseweg). Na 3,6 km linksaf de Dorpsstraat op richting Leersum (N225). De Dorpsstraat gaat over in de Leersumsestraatweg.

Praktisch

Verkennen

De route

 Startpunt

1Start

Welkom in de Kaapse Bossen, midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Vanaf de parkeerplaats Kaapse bossen beginnen verschillende wandelroutes. Vandaag wandelen we de Hoogtepunten-route. Fijne wandeling!

2Remise

Het rijtje huizen aan je rechterhand hoorde bij de oude tramremise Sandenburg. De huisjes deden dienst als conducteurskamer, kolenopslag en ook het personeel woonde er. Het tramlijntje verbond vanaf 1885 de plaatsen Doorn en Wijk bij Duurstede. Toen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een bom de rails en de wagons vernielde, hield de tram op te bestaan.

3Tennisbaan

Rechts van het pad zie je de restanten van de trap, die hoorde bij de tennisbaan van landgoed De Ruiterberg. Vroegere bewoners speelden hier regelmatig een partijtje. Er was zelfs een tribune voor de toeschouwers en een kleedkamer voor de bezwete spelers.

Tennisbaan
Tennisbaan

4De Ruiterberg

Vanaf de heuvel aan je linkerhand heb je uitzicht op de achterkant van het landhuis De Ruiterberg. Het oorspronkelijke huis werd in 1917 gebouwd in opdracht van de rijke Jan Wilmink, directeur van de grote Amsterdamse rederij Lloyd. Het was een gedurfde onderneming om in deze tijd zo’n grote buitenplaats aan te leggen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis door de geallieerden gebombardeerd in een poging de archieven van de Duitse geheime dienst te vernietigen. Na de oorlog werd het landhuis herbouwd in de sobere Delftse Schoolstijl. Het huis is particulier bewoond en is niet te bezoeken.

De Ruiterberg
De Ruiterberg

5Grindkuilen

In de 19e eeuw werd in de Kaapse Bossen grind gewonnen. Op veel plaatsen in het bos zie je – zoals hier naast het pad – ondiepe kuilen, waar grind uitgegraven is. Waarschijnlijk gebeurde dit met de hand. Het grind gebruikte men om wegen en erven te verharden.

Grindkuilen
Grindkuilen

6Poortgebouw

Je staat hier voor de markante ingang van landgoed De Ruiterberg, gebouwd in Delftse Schoolstijl. De luiken voor de ramen zijn geschilderd in blauwwit zandlopermotief. Op het torentje staat een windvaan met ruiter te paard, symbool voor De Ruiterberg. In 2013 heeft Natuurmonumenten het gebouw opgeknapt en heeft het de oorspronkelijke dakbedekking van leisteen terug.

Poortgebouw
Poortgebouw
Poortgebouw
Poortgebouw

7Uitzichttoren De Kaap

Wie is als eerste boven? De 26 meter hoge uitzichttoren is een hele klim! Boven kun je genieten van een prachtig uitzicht. Bij helder weer zie je zelfs de Dom in Utrecht liggen. De toren verrees in 2006. Het heeft een stalen frame dat bekleed is met larikshout uit de Kaapse Bossen. Let ook eens op de bankjes rondom de toren. Die hebben hetzelfde ontwerp als de toren, maar dan horizontaal.

De Kaap
Uitzichttoren De Kaap
Bankje De Kaap
Uitzichttoren De Kaap

8Doornse Kei

Deze zware zwerfsteen was een van de attracties van de Kaapse Bossen in de jaren dertig. Het gevaarte staat symbool voor de IJstijden, toen de schuivende ijsmassa veel zwerfkeien uit Scandinavië achterliet. En wie de sokkel van de steen goed bekijkt, kan letters ontdekken. De tekst luidt: De Doornsche Kei. Rond 1900 kregen mensen meer vrije tijd en kwam het toerisme op gang, zoals een uitje naar de Kaapse Bossen. De eigenaren van het landgoed bouwden verschillende attracties in het bos. Behalve deze kei zorgden ook twee uitzichttorens en een stenen tafel voor vermaak van de bezoeker. Om al dat moois te zien moest je dan wel entree betalen.

Doornse Kei
Doornse Kei

9Tamme kastanje

Hier staat een tamme kastanje, een boom die je vrij veel ziet in de Kaapse Bossen. Ze zijn ooit aangeplant vanwege de houtkwaliteit, hun landschappelijke schoonheid en hun eetbare kastanjes.

Tamme kastanje
Tamme kastanje
Tamme kastanje
Tamme kastanje

10Helenaheuvel

Dit chalet en theehuis werd in 1931 gebouwd op de gelijknamige heuvel. Vroeger kon je hier een entreekaartje kopen voor het gebied. De naam is afgeleid van de oudste dochter van de familie Swellengrebel. Deze familie vestigde zich rond 1750 in Doorn. Zij kwamen in bezit van dit toen nog woeste heidegebied. Het deed hen denken aan Zuid-Afrika, waar zij jarenlang hadden gewoond. Daar komt de naam Kaapse Bossen vandaan.

Chalet Helenaheuvel in Doorn
Helenaheuvel

11Stuifzand

Dit heide- en stuifzandveld is een restant van het eens woeste heidegebied, dat vanaf de 18de eeuw steeds meer werd bebost. Zoek maar eens goed op de grond naar ‘Gods naaigaren’, een bijnaam van zandzegge. Deze plant van het open zand heeft ondergrondse, horizontale wortelstokken. Daarmee kan het plantje een zandvlakte snel veroveren.

Stuifzand
Stuifzand
Stuifzand
Stuifzand

12Boswallen

Aan beide zijden van het pad zie je oude boswallen uit het begin van de 19e eeuw. Toen werden de bossen opnieuw ingeplant voor commercieel gebruik. Om de jonge boompjes te beschermen tegen de schapen die op de aangrenzende heide graasden, legde men boswallen aan. Prikkeldraad bestond toen nog niet. De wallen in de Kaapse Bossen beslaan in totaal wel 6 kilometer. Meestal zijn ze begroeid met zomereiken, berken, grassen en mossen. Het zijn plekken waar muizen, hermelijnen, wezels, eekhoorns en allerlei vogels voedsel kunnen vinden.

Boswallen
Boswallen

13Hakhout

Hier zie je een stukje jong bos met een hek eromheen. Het hek zorgt ervoor dat reeën de jonge boompjes niet direct opeten. Hier komt hakhoutbos. Eens in de zoveel tijd wordt het hout geoogst, net als vroeger. De hakhoutbossen leverden veel schors op, in de 19e eeuw een belangrijke grondstof voor leerlooierijen. Tegenwoordig zijn het waardevolle bosjes waar bijzondere planten en dieren voorkomen. Als het hakhout voldoende is uitgelopen, wordt het raster weer weggehaald.

Let op: ga na dit punt linksaf in plaats van de blauwe paaltjes te volgen. Voor een extra hoogtepunt in de Kaapse Bossen.

Hakhout
Hakhout

14Stenen tafel

Deze stenen tafel is hier in 1931 geplaatst en was vroeger een geliefde pauzeplek. Het dekblad bestaat uit is een molensteen die afkomstig is uit een molen in Wijk bij Duurstede. Iets verderop kun je een onder de beuken een oude betonnen drinkbak zien liggen. Die is ooit aangelegd voor het wild.

Let op: na dit punt wijkt even verderop het routekaartje weer af van de uitgezette, blauwe route in het bos. Sla opnieuw linksaf in plaats van de blauwe paaltjes te volgen. Voor een extra hoogtepunt in de Kaapse Bossen.

Stenen tafel
Stenen tafel

15Grafheuvel

Rechts zie je een van de vele grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug. Over het graf van een dode werd aan het eind van de steentijd tot ver in de bronstijd een aarden heuvel opgeworpen. Vaak werden er later meer doden bijgeplaatst, waardoor plaatselijk grote familiegrafheuvels ontstonden.

Grafheuvel in de Kaapse Bossen
Grafheuvel

16Finish

Bijna terug op de parkeerplaats. We hopen dat je een fijne wandeling hebt gehad en zijn benieuwd wat je er van vond!

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.