Ga direct naar inhoud
Nieuws

Flamingo-roze ven op Kampina

26 november 2018 | Irma de Potter

Sinds enkele dagen kleurt het water aan de oever van het Belversven flamingo-roze. Oorzaak is een dikke draderige massa purperbacteriën, die door de wind richting de oevers is gestuwd. De lange hete zomer kan wel eens de oorzaak zijn van dit betrekkelijk zeldzame verschijnsel. De boswachters van de Kampina hebben het in ieder geval nooit eerder in de vennen waargenomen.

purperbacterie

Droogteperiode mogelijk oorzaak

Waarschijnlijk is door de extreme droogte veel water in het ven verdampt en is de waterkwaliteit veranderd. Mogelijk hebben ook nog andere omzettingen in de bodem hieraan een bijdrage geleverd. Het is in ieder geval een feit is dat er ideale omstandigheden zijn ontstaan voor de purperbacteriën, waardoor ze explosief zijn gegroeid en hele drijvende plakkaten in het ven vormen. De roze kleur van de bacterie maakt dit proces goed zichtbaar.

Zwavelbacterie

Bacteriën zijn goed in het omzetten van de ene stof in de andere en dat doet de purperbacterie dan ook. Zoals planten fotosynthese hebben, waarbij ze met hulp van zonlicht en koolzuur voedingsstoffen aanmaken, gebruiken deze bacteriën zwavelverbindingen uit het slib van de bodem. 

Vermijd contact

Hoewel de purperbacterie waarschijnlijk niet gevaarlijk is voor mens en dier is het beter om je hond niet in het water te laten zwemmen en zelf ook contact te vermijden. Natuurmonumenten verwacht dat de bacterie vanzelf weer verdwijnt, zodra er weer meer regen valt. Zij grijpt dan ook niet in, maar plaatst wel waarschuwingsborden bij het Belversven.

 

 

Irma de Potter
Irma de Potter