Ga direct naar inhoud
Nieuws

Unieke maaimachine aan het werk op de Kampina

20 juni 2022 | Annette den Dulk

Op de Kampina zijn op de natuurgraslanden weer maaimachines aan de slag. Bastiaan Oomen, pachter bij Natuurmonumenten, doet dat met de unieke intelligente maaimachine die hij recent aanschafte. Oomen is begaan met de natuur en wil graag nare ervaringen met onopgemerkte reekalfjes voorkomen. Al sinds 2014 volgt hij nauwgezet de ontwikkelingen op het gebied van intelligente maaimachines. Twee jaar geleden heeft hij tegen de importeur gezegd dat hij de eerste wilde zijn met zo’n machine. Nu is het eindelijk zover en rijdt hij inderdaad als eerste in de Benelux trots door de velden op zijn vernuftige Deutz-Fahr. De maaimachine is voorzien van 52 infrarood- en warmtesensoren en rijdt op ultra lagedrukbanden.

maaimachine Bastiaan Oomen

Intelligent

Deze slimme maaimachine heeft twee detectiebalken die onafhankelijk van elkaar reageren. Iedere detectiebalk is voorzien van 26 sensoren die reageren op warmte en contrast. Bastiaan Oomen: “Zodra de sensoren iets waarnemen, stopt het maaien onmiddellijk. Zo voorkom je ongelukken tijdens het maaien. De sensoren speuren reekalfjes op, maar ook hazen, vogels en zelfs molshopen. Via een camera in de cabine kan ik zien waarom de machine stopt. Ik heb liever dat de machine te vaak stopt dan te weinig.” De trekker rijdt op ultra lagedrukbanden. Hierdoor geeft de machine ook op een vochtige ondergrond zo min mogelijk bodemdruk en laten ze vrijwel geen sporen achter. Bovendien is de minimale maaihoogte 7 centimeter. Oomen: “Dat is beter voor de hergroei van gewassen. Zo blijven ook insecten en amfibieën zoals kikkers en salamanders gespaard. We hebben ook verhoogde glijsloffen eronder laten zetten, zodat we een hogere bodemvrijheid hebben. Dus als er iets onderdoor gaat, dan is de kans groter dat het niet geraakt wordt. Dat zijn allemaal dingen waar bij deze machine over na is gedacht.”

Intelligente maaimachine aan het werk

Uniek

Bastiaan Oomen is de eerste die deze maaimachine in Nederland, en zelfs de Benelux, geleverd kon krijgen en dat blijft voorlopig ook zo. De machine is ontwikkeld in Oostenrijk en de leverancier helpt Oomen bij het zoeken naar de juiste instellingen, zodat de machine niet op ieder wissewasje reageert maar ook weer niet te ongevoelig wordt. Er is nog niet zoveel kennis en ervaring met deze machine, dus het is nog even puzzelen. Zo komt de leverancier binnenkort een omkeerbare vin installeren. “Onder de radiateur zuigt een groot vliegwiel koude lucht aan om zo de motor te koelen. Dat wiel draait altijd één kant op. Pluis en insecten worden aangezogen. De omkeerbare vin zorgt ervoor dat het vliegwiel ook om kan draaien en alles weer terug de vrije natuur inblaast.”

motorblok vol pluis en insecten

Motorblok vol pluis en insecten

Voorbeeld voor Nederland

Het is geen goedkope machine, maar de drijfveer om te investeren was groot. “We maaiden al heel lang met wildredders op de trekker, gewoon conventioneel, op zicht en van tevoren doorlopen. Als ik een reekalfje aan zou maaien, dan zou ik daar echt een hele dag ziek van zijn. We willen heel graag geen ongelukken. We hebben er heel veel vertrouwen in dat deze machine daarbij gaat helpen en het ons makkelijker maakt. We willen het zo goed mogelijk doen en een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland.”

Samenwerking met familie Oomen

De familie Oomen heeft al een jarenlange samenwerking met Natuurmonumenten. Deze biologische ondernemer beheert de natuurgraslanden op en rond de Kampina. Daarnaast worden ook zijn koeien ingezet voor het beheer van de graslanden en de heide. 

sensoren intelligente maaimachine

Bastiaan Oomen wijst de infrarood- en warmtesensoren aan

Annette den Dulk
Annette den Dulk