Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute De Krang

Waar: Kempen-Broek

Wandelroute De Krang
3 uur 53
11,66 km

  Over de route

  Wandel door dit natuurgebied langs akkers, open velden en beekjes. Speur naar kleurrijke libellen, de wielewaal en ijsvogel.

  Update 29 november 2023: in deze tijd van het jaar kan het zijn dat delen van de route niet begaanbaar of flink modderig zijn. Bijvoorbeeld het vlonderpad naar het vogeluitkijkscherm bij het Roukespeelven.

  Waar kun je starten

  Kempen-Broek bos
  Startpunt

  Parkeerplaats kerk Swartbroek

  Wat kom je onderweg tegen?

  1. Swartbroek

  De route start bij de kerk in het dorpje Swartbroek, (Swartbrook in het Limburgs). Naast de route in de app, kun je ook de rode driehoeken volgen. Het dorp Swartbroek dankt zijn naam aan 'zwart moeras'. Een broek is een moerasland dat door allerlei houtgewassen wordt overwoekerd. De bladeren van die gewassen bedekken de bodem van het water en geven er een zwarte schijn aan.

  De Krang

  2. De Krang

  Het natuurgebied, dat Natuurmonumenten sinds 1975 beheert, bestaat uit akkers, moeras, loof- en naaldbossen, graslanden en vennen. Kijk tijdens de route ook regelmatig achterom, je ziet dan hoogteverschillen in het gebied.

  Bolle akkers

  Verspreid langs de route zie je bolle akkers. Door op een bepaalde manier te ploegen ontstonden de glooiende akkers. De bolling dient voor betere afwatering.

  Rabatten

  Ruim een eeuw geleden was de bodem vlak bij het dorpje Swartbroek erg drassig. Men groef sloten en met de vrijgekomen grond werden langwerpige akkertjes opgehoogd. Op deze zogenaamde rabatten werd hout geteeld. Fraai is de koningsvaren, hier in de omgeving groeit.

  Supersnel
  Supersnel

  3. Supersnel

  Kamsalamander 

  Natuurmonumenten heeft deze poel geschikt gemaakt voor de kamsalamander. Zij danken hun naam aan de getande rugkam, die de mannetjes ontwikkelen in het voorjaar. Een belangrijk kenmerk is de oranje buik met daarop een onregelmatig patroon van zwarte vlekken. De kamsalamander is de grootste van de vier soorten watersalamanders met een lengte tot maximaal 20 cm.

  Libellen

  In veel poelen komen in de lente libellenlarven voor. Een libel legt eieren in het water, waaruit de larven komen, die er heel anders uitzien dan hun ouders. Met zijn zes poten zwemt de libelle-larve, een heuse jager, snel op zijn prooi af. Maar nog veel sneller gaat het dier vooruit als het met kracht een waterstraal uit de darm perst: het gebruikt dan straalaandrijving.