Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kamsalamander vindt Knapenveld

30 april 2018 | Jantine Wesselink

Goed nieuws voor de natuur rondom Raalte! In het Knapenveld vond boswachter ecologie Ruben Vermeer dit voorjaar samen met veldonderzoekers van Alcedo Natuurprojecten een aantal volwassen kamsalamanders. De dinosaurus onder de salamanders, vanwege zijn karakteristieke 'rugvin'!

eerste kamsalamander in Knapenveld

Kieskeurig beestje

"Kamsalamanders stellen hoge eisen aan hun leefomgeving. Ze komen in Nederland om die reden weinig en zeer verspreid voor. Vooral de waterkwaliteit moet top zijn." Aan het woord is Ruben Vermeer, boswachter ecologie bij Natuurmonumenten in Salland. "Daarom mogen we best trots zijn op deze eerste kamsalamanders in het Knapenveld, want het zegt iets over de natuurkwaliteit van onze gebieden"

Reeks van poelen

Het Knapenveld is een prachtig halfnatuurlijk landschap met bosjes, knotwilgen, poelen en kruidenrijke graslanden. Vermeer en veldonderzoekers van Alcedo vermoeden dat de kamsalamanders zich vanuit een oude bospoel in de buurt verspreid hebben. Deze vondst is aanleiding voor Natuurmonumenten om het netwerk van poelen verder uit te breiden en het landhabitat te verbeteren. Zo kunnen kamsalamander ook de rest van de prachtige Sallandse natuur ontdekken.

Ommetje Knapenveld

Benieuwd naar de verrassend rijke natuur rondom Raalte? Loop dan het ommetje bij het Knapenveld in Raalte. De route start aan de Raarhoeksweg, ten zuiden van Waalweg of aan de Venebrugge. Veel wandelplezier!

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink