Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bezoek de Korendijkse Slikken en Spuimonding oost met respect

08 december 2020 | Chantal van Burg

Het is bijzonder om te zien dat veel mensen tijdens de corona-crisis hun ontspanning zoeken in de natuur. Het laat ons zien dat we niet zonder de natuur kunnen. Helaas zorgt het ook voor extra drukte én daarmee ook overlast voor de natuur én voor de omgeving. Sinds het voorjaar van 2020 is dit vooral te merken in de Korendijkse Slikken en in het gebied Spuimonding Oost (Leenherengorzenpolder), nabij Goudswaard. Natuurmonumenten roept bezoekers extra op om zich nadrukkelijk aan de toegangsregels te houden. Doe je dit niet, dan kun je rekenen op een boete.

Zicht over de Pit Korendijkse Slikken

Het gebied de Korendijkse Slikken is vooral na de herinrichting vorig jaar in populariteit toegenomen. “Het vernieuwde wandelpad en de nieuwe kijkhut en kijkterp trekken veel bezoekers uit het naastgelegen Goudswaard, uit de Hoeksche Waard maar ook daarbuiten. De rietruigte en de natte delen in het gebied passen bij de typische deltanatuur rondom het Haringvliet. Vele vogelsoorten profiteren hiervan. Een lust voor natuur- en vogelliefhebbers”, aldus boswachter Chantal van Burg van Natuurmonumenten.

Door de beperkte bewegingsvrijheid door de corona-crisis, zoeken mensen massaal hun ontspanning in de natuur. “Het is mooi om te zien dat de natuur mensen rust en ruimte geeft, vooral in een tijd waarin het digitale de overhand heeft. Toch zorgt deze extra drukte ook voor spanning in de natuur en bij de directe omgeving van het natuurgebied. Tijdens mooie weekenden was het parkeerterrein bij Spuimonding oost bomvol. Gelukkig zorgt de grootte van de gebieden Spuimonding oost en Korendijkse Slikken voor spreiding van de bezoekers. Jammer is wel dat sommige bezoekers de toegangsregels aan hun laars lappen. Zo is het niet toegestaan om met de hond, ook niet aangelijnd het gebied in te gaan. De afgelopen maanden werd dit regelmatig overtreden.”

Hoewel de meerderheid zich aan de regels houdt, zijn er bezoekers die de privacy van omwonenden negeren. Ze klimmen het hek over, negeren verbodsborden en afzetkettingen en richten zelfs hun telelenzen op het aangrenzend woonhuis. Chantal: “Daar kan ik echt met mijn hoofd niet bij. Je komt hier om van de natuur te genieten en niet om bewoners tot last te zijn.” De wandelroute is nog tot en met 15 maart 2021 open, daarna gaat het slot erop om de natuur haar rust te geven. “Ik hoop dat bezoekers tot die datum met respect het gebied bezoeken en daarbij ook rekening houden met de privacy van omwonenden. Het zou zuur zijn als we een route hierom moeten gaan afsluiten.”

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven