Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Korendijkse Slikken

Waar: Korendijkse Slikken

Korendijkse Slikken
1 uur 40
5 km
  • Wandelen op wegen en paden

Over de route

- Let op: in verband met het broedseizoen is het grootste gedeelte van deze wandelroute gesloten van 15 maart t/m 15 juli -

Tientallen ganzen, een rietkraag vol zingende vogels en lepelaars in een kreek. Heemst, orchideeën en andere bloemen, zoemende bijen; rust en ruimte om je heen. Wandel naar de imposante kijkhut van waar je zicht hebt op de kreken in het gebied en het Haringvliet. Vergeet ook zeker niet een bezoek te brengen aan de kijkterp met het weidse uitzicht over de Spuimonding. Hier kun je wandelen, struinen, vogels kijken en je even alleen op de wereld voelen. Je bent hier welkom van 15 juli tot 15 maart.

De wandelroute start vanaf de parkeerplaats aan de Westdijk en loopt het eerste deel door de Leenheerengorzenpolder. Na het klaphek is de route aangegeven met groene pijlen en gaat een brug over. De route is 4,5 kilometer lang en kan uitgebreid worden naar 5 kilometer met een laarzenpad.

Waar kun je starten

Lepelaar in Korendijkse Slikken
Startpunt

Goudswaard, parkeerplaats Korendijkse Slikken

Wat kom je onderweg tegen?

de Pit

1. Wandeling langs de Pit

Je start de route vanaf de parkeerplaats door het natuurgebied Leenheerengorzenpolder. Links van je bevindt het water 'de Pit'. Deze plas ontstond na de Watersnoodramp in 1953 toen er grote hoeveelheden grond nodig waren voor dijkherstel. Nu is het een eldorado voor watervogels. Het pad rond de Pit biedt volop beschutting zodat je dicht bij de vogels kunt komen. De kade tussen de Pit en de Leenheerengorzenpolder biedt genoeg dekking voor mooie waarnemingen als de fuut, dodaars, slobeend, krakeend, kuifeend, tafeleend, roerdomp en de grote en kleine zilverreiger. In het trekseizoen komen daar nog tal van plevier-, strandloper- en ruitersoorten bij. 

Routebeschrijving

Wandel dit pad uit en ga vervolgens het klaphek door. Vanaf daar volg je de groene pijlen voor de wandelroute.

Bosman-molentje

2. Bosman-molentjes

Waar een klein dorp groot in kan zijn. In 1920 ontwierp Bas Bosman uit Piershil het Bosman-molentje. Het molentje wordt nog steeds wereldwijd gebruikt. Ook in ons land is het in heel veel weilanden te zien. Het molentje draait vanzelf op de wind en zorgt zo voor een goede waterstand.Routebeschrijving

Volg de groene pijlen en ga door het zwarte hek over de brug om bij de wandelroute in de Korendijkse Slikken te komen.

Blauwborst
zeearend

3. Rietvogels

In het dichte riet waar je nu doorheen wandelt, is het in lente en vroege zomer één groot vogelfeest. Vaak verscholen in het riet zingen kleine karekiet, rietzanger, rietgors en blauwborst het hoogste lied. Ongelooflijk kunstig bouwen ze hun nesten tussen een paar rietstengels. Helaas voor de kleine karekiet wil een koekoek nog wel eens stiekem een ei in zijn nest droppen. Kijk vooral ook omhoog! Er komt regelmatig een bruine kiekendief of zelfs een zeearend voorbij.

Praktische informatie

  • Wandelen op wegen en paden

    De wandelroute is open van 15 juli tot15 maart. In verband met het broeden van de bruine kiekendief is het gebied in de overige maanden gesloten.

  • Honden niet toegestaan

  • Goudswaard, parkeerplaats Korendijkse Slikken

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes