Terug

Fietsroute Bakkeveen, Fochteloo en Norg

Waar: Landgoed De Slotplaats

Fietroute Bakkeveen
4 uur 15
51 km

Over de route

Een fietsroute door de geschiedenis.

De Slotplaats is een eeuwenoud landgoed in de bosrijke omgeving van Bakkeveen en werd in 1668 aangelegd. Toen bouwde de familie Aylva er een slot, het Blauwhuis genoemd. In 1838 werd het Blauwhuis afgebroken. Alleen de slotboerderij bleef over en is tot op de dag van vandaag het icoon van landgoed de Slotplaats. Op het landgoed zelf kun je heerlijk wandelen en je vind er dikke bomen, lanen, graslanden, vennen en vijvers. Met wat geluk zie je reeën en roofvogels zoals de havik en hoor je de grote bonte specht tikken.

Verderop kom je langs het Fochtelooerveen, broedgebied van de in Nederland zeldzame kraanvogel. Het veen werd daar rond 1660 afgegraven, maar daarop is weer nieuw veen gevormd. ‘Levend hoogveen is kwetsbaar en schaars in Nederland, dus zorgt Natuurmonumenten er goed voor. Ook in het Norger Esdorpenlandschap lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Deze kleine boerendorpjes hebben essen, gezamenlijke akkers die vanaf het voorjaar vol staan met akkerbloemen.

Knooppunten fietsroutes

39 -> 391 -> 39 -> 15 -> 97 -> 99 -> 98 -> 91 -> 59 -> 56 -> 58 -> 62 -> 64 -> 640 -> 64 -> 660 -> 64 -> 63 -> 780  -> 63 -> 781 -> 63 -> 84 -> 80 -> 87 -> 800 -> 87 -> 48 -> 94 -> 70 -> 65 -> 11 -> 50 -> 82 -> 64 -> 39

Deze knooppuntenroute is in samenwerking met Fietsnetwerk gemaakt. Actuele updates of tijdelijke omleidingen vind je op Fietsnetwerk.

Waar kun je starten

Slotplaats Landgoed
Startpunt

Restaurant De Slotplaats

Nu gesloten: morgen weer toegankelijk vanaf 10.00

  Wat kom je onderweg tegen?

  Slotplaats header
  Zonnewijzer op Landgoed de Slotplaats
  Beakendyk De Sloplaats

  1. Landhuis De Slotplaats (391)

  Landgoed De Slotplaats werd in de 17e eeuw aangelegd. Toen bouwde de familie Aylva er een 'slot', het Blauwhuis genoemd. In 1838 werd het Blauwhuis afgebroken gesloopt maar de landgoedboerderij erachter groeide uit tot landhuis en staat er nog steeds. Dat is nu restaurant De Slotplaats waar je kunt genieten van een smakelijke lunch, ontspannen diner of picknick in de boomgaard.

  De tuinen eromheen zijn in Franse stijl aangelegd en in de boomgaard bloeien bijzondere appelrassen. Op de kruising van lanen in het parkbos achter het landhuis staat de natuurstenen Burmaniazuil. Volgens een Bakkeveenster legende kantelt de zuil als de haan die er bovenop staat kraait en ligt er dan een baby klaar voor een liefdevol stel in het dorp. 

  Fochteloerveen

  2. Informatiecentrum Fochteloërveen (620)

  Het Fochteloërveen leeft! En echt 'levend hoogveen' komt in Nederland haast nergens meer voor, zeker niet op deze schaal. In het informatiecentrum zullen ze je er alles over vertellen.

  Vogelkijkhut Fochteloerveen
  Vogelkijkhut Fochteloerveen

  3. Vogelkijkhut Fochteloërveen (640)

  Deze vogelkijkhut is in de zomer ook vogelwoonhut.  Je kunt er dan ook op bezoek, maar kijk dan uit dat de zwaluwen niet op je hoofd poepen.

  Praktische informatie

  • Restaurant De Slotplaats

  Meer routes in de buurt

  slotplaatsheader

  Boswandeling De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland)

  De Slotplaats

  Wandelroute Pronkrondje De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland)

  Activiteiten in de buurt

  Excursie De Slotplaats
  Nog 15 plekken beschikbaar!
  Wandelen

  Excursie landgoed De Slotplaats

  • zo 10 jul, 09:30
  • Landgoed De Slotplaats
  • 38% ledenkorting
  Tai chi op De Slotplaats

  Tai chi op De Slotplaats

  • wo 6 jul, 10:00
  • Landgoed De Slotplaats
  • Gratis
  logo

  Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.