Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vier verschillende roofvogelparen rond Oldenzaal

04 november 2020 | Simone Damhof

Maar liefst vier soorten roofvogels broedden afgelopen zomer rondom Oldenzaal. We ontvingen na de zomer de aantallen van onze vrijwilligers.

havik jongen

Vier soorten jongen

Twee broedparen van de havik telden we, drie broedparen van de sperwer en maar liefst zeven buizerdparen met jongen. Een paartje van de wespendief sloot de rij. De rode wouw wilde zich ook in het gebied vestigen maar ze legden het af tegen een buizerdpaar. Een concurrentieslag met als resultaat dat geen van beide vogels de horst, het nest dit jaar gebruikte.

Jaarlijkse nestuitbreiding

Normaal gesproken benutten de broedparen jaarlijks hetzelfde nest, een horst. Een horst kan daarom flinke afmetingen krijgen, want ze bouwen hem elk jaar weer uit met nieuw nestmateriaal.  Enkele roofvogelsoorten maken gebruik van een oud kraaiennest zodat eieren of jongen niet door andere roofvogels of andere jagers verorberd kunnen worden. Soms is er concurrentie tussen twee soorten voor hetzelfde nest zoals dit jaar bij de buizerd en rode wouw, maar het komt ook voor dat ze ergens een compleet nieuw nest starten.

Wespendief

Wespendief paartje

Bossen rondom Oldenzaal: een prima verblijfslocatie

Afhankelijk van het bosgebied kiezen ze een naaldboom of loofboom voor hun nest. Naaldbomen zijn bij sommige soorten favoriet door de dichte begroeiing. Maar er zijn ook grote horsten in eiken. De voedselbeschikbaarheid is een belangrijke voorwaarde, veel muizen zijn een must. Al eet de wespendief natuurlijk vooral wespenbroed. Een goede uitzichtplek is meegenomen en in een gebied waar voldoende afwisseling is voelen ze zich thuis. Rondom Oldenzaal in de gebieden van Natuurmonumenten is deze afwisseling volop aanwezig. Je vindt er bos, akkertjes, poelen en grasland en weinig verstoring door verkeer of landbouw. Ook rust is namelijk een vereiste voor een goede leefomgeving van roofvogels.

sperwer

Op het menu van de sperwer staan on der andere kleine vogeltjes en muizen

Wespendief en buizerd, look-a-likes

De wespendief en buizerd lijken op elkaar. De wespendief is wat ze in de volksmond noemen 'echt een aparte vogel'. Daar waar een buizerd graag een muis of vogeltje verschalkt gaat de wespendief op pad om nesten van hommels, bijen en wespen uit te graven. Hij ruïneert ze volledig en hij heeft echte graafpoten. Als larven, poppen, wespen en hommels verorberd zijn doen ze zich als toetje tegoed aan de honing. De vacht van de wespendief is extra dik, zo worden ze minder snel gestoken.

buizerd

Karakteristiek plaatje: een buizerd op een paaltje

Simone Damhof
Simone Damhof