Ga direct naar inhoud

Vier mee – landgoed Hackfort bestaat 700 jaar!

Hoera, landgoed Hackfort bestaat in 2024 wel 700 jaar! Dat vieren we met een mooi programma. Kom dwalen door het kasteel op de Open Dagen, loop de kunstroute (zomer) en spiek binnen bij de 300 jaar oude watermolen.

Geniet van een jarig landgoed Hackfort met mooie activiteiten en verhalen

Vier ‘Hackfort 700 jaar’ mee

In 2024 staan we stil bij het verleden en maken we plannen voor de toekomst. Natuurlijk genieten we ook van al het moois dat het landgoed ons biedt. Dit wordt een bruisend jaar met mooie en een aantal exclusieve (*) activiteiten. Hier een greep uit ons programma. Aanmelden via AGENDA:

Speciaal voor het 700 jarige bestaan van het landgoed zetten boswachters de kasteeldeuren open

Landgoed om te koesteren

Landgoed Hackfort is al 700 jaar een parel in dit gebied. In de afgelopen eeuwen is hier gewoond, gewerkt en geleefd. Het landgoed is rijk geworden en kwijt geraakt. Afgebroken geweest en weer opgebouwd. Dat is van alle tijden. Ook anno 2024 kennen we grootse uitdagingen: verlies van biodiversiteit en verdroging bedreigen de natuur op Hackfort. Natuurmonumenten wenst Hackfort uiteraard nog vele eeuwen toe. Om te zorgen dat we ook in de toekomst van de natuur op Hackfort kunnen blijven genieten, moeten we in actie komen.

"De klimaatverandering bedreigt ook de natuur op Landgoed Hackfort. We hebben te maken met zowel een tekort als een overvloed aan water. Extreme droogte in meerdere zomers die ervoor hebben gezorgd dat de oudere bomen in het park en bos afstierven en oude bosplanten verdwijnen. Bramen en brandnetels overheersen de oorspronkelijke flora. Daarmee zijn er voor de dieren op het landgoed minder plek om te leven. Om de flora en fauna op Hackfort te beschermen, moeten we de natuur helpen om zich staande te houden. Wij mensen zijn immers verantwoordelijk voor de klimaatverandering.", Udo Hassefras - gebiedsmanager landgoed Hackfort.

Dromen van een natuurlijker beekdal van de Baakse Beek

Als de Baakse Beek natuurlijker kan stromen, kan meer water langer op de juiste plek worden opgevangen. De aangrenzende gronden kunnen hierop worden ingericht en beheerd, zodat er weer een bloeiend en natuurlijker beekdal ontstaat. Prachtige dromen van boswachters en andere natuurliefhebbers. Dit bereiken kan alleen samen met velen. We willen dat het weer gonst van de insecten en kleurt van de bloemen: meer geelgorzen, margrieten, knoopkruid en icarusblauwtjes! Als je meer wilt weten, lees dan hier verder.