Ga direct naar inhoud
Nieuws

Meer variatie in de Laurabossen

22 december 2020 | Kay Jans

Je hebt bos én bos. In het ene bos wemelt het van de verschillende planten en dieren, terwijl in een ander bos slechts een paar soorten voorkomen. Bij de Laurabossen in Weert is Natuurmonumenten sinds een aantal jaren bezig met het omvormen van het bestaande naaldbos naar een soortenrijker en natuurlijker bos. Deze winter zie je de aannemer weer jonge boompjes en struiken aanplanten.

boswerkzaamheden Laurabossen

“Een gevarieerd bos is niet alleen goed voor de flora en fauna, maar ook voor de mens. Bovendien speelt het in op het veranderende klimaat”, vertelt boswachter Robin Peeters van Natuurmonumenten.

Open plekken

Aan het begin van de vorige eeuw deden de Laurabossen dienst als productiebos voor de mijnbouw in Zuid-Limburg. Er ontstond een bos met allemaal dezelfde naaldbomen, ongeveer even oud en netjes in rijen geplant. “Om hier verandering in te brengen, zijn we drie jaar geleden gestart met het creëren van open plekken. Op die manier maken we ruimte voor andere soorten bomen en natuurlijke verjonging. Sommige dieren hebben ook open plekken nodig om voedsel te zoeken, op te warmen of zich te nestelen.”

Inheemse soorten

“We halen dennen weg en vervangen die door jonge boompjes, zoals de winterlinde, gewone esdoorn, zomer- en wintereik, ratelpopulier en zoete kers. Maar ook struiken als de hazelaar en meidoorn. Allemaal inheemse soorten die van nature passen op deze plek. Zo werken we toe naar een soortenrijk natuurgebied, waarin verschillende planten en dieren zich thuis voelen en kunnen overleven. Maar ook voor ons mensen is er in een afwisselend bos veel meer te beleven en te genieten.”

Dood hout

In het bos zie je overal takhout van de omgezaagde bomen liggen. “Dat doen we bewust. Vroeger werd takhout uit het bos verwijderd. Tegenwoordig laten we het liggen en maken we daar hopen van. Het is hartstikke belangrijk voor de biodiversiteit. Er groeien allemaal waardevolle schimmels in en paddenstoelen op. Dood hout is ook een goede plek voor allerlei insecten, vogels en andere zoogdieren om in te schuilen of te nestelen. Van het dode takhout maken we verder kringen, (‘exclosures’) om de net aangeplante jonge inheemse loofboompjes te beschermen tegen reeën, zwijnen en andere dieren in het bos. Zij kunnen er dan minder makkelijk bijkomen.”

Klimaatbuffer

Het aanplanten van gemengd bos heeft nog een ander doel. Door de klimaatverandering krijgen we te maken met langere perioden van droogte, afgewisseld met hevige regenbuien. “Naaldbomen blijven ’s winters heel veel water verdampen, doordat ze hun naalden houden. Daarentegen verliezen loofbomen hun blad in de winter. De bladeren verteren op de grond en zorgen voor een humusrijke laag die beter vocht vasthoudt. Hierdoor ontstaat er een betere sponswerking en kan er veel meer water in het gebied worden vastgehouden. Zo werken we aan een natuurlijke klimaatbuffer in het Kempen~Broek; robuust genoeg voor de toekomst.”

Meer weten?

Wil je meer weten over het omvormen van de Laurabossen, bekijk dan de folder. Of stuur je vraag naar [email protected]. In het Kempen~Broek werkt Natuurmonumenten samen met partners aan een robuust, toekomstbestendig en afwisselend landschap. Naast het omvormen van bestaand bos, gaan we ruim 20 hectare nieuw natuurbos aanplanten. Dat doen we samen met de gemeente Weert en met steun van de Provincie Limburg vanuit het 1 miljoen bomenplan. Hier lees je meer.   

Laurabossen - Robin Peeters

Boswachter Robin bij het jonge plantgoed.

Laurabossen - exclosures

Vrijkomend takhout (her)gebruiken we ter plekke om de jonge boompjes te beschermen tegen vraat door bosdieren.

Kay
Kay Jans