Deze fietsroute is voor doorzetters en natuurliefhebbers. Maar liefst 125 kilometer door natuurpareltjes van soms nog onontdekte schoonheid. Dat alleen al maakt de tocht de moeite waard. Waarschijnlijk kom je op hele stukken niet veel mensen tegen, want hier is het niet toeristisch. Onderweg leer je het midden van Limburg echt kennen en waarderen. Zijn donkere bossen en woeste heide, daar waar vroeger smokkelaars de grens overstaken. Zo fiets je door de Laurabossen, waar het naaldhout wijkt voor meer gevarieerd loofbos, en door de natuurgebieden Wijffelterbroek en Heioord. En je doorkruist ook de Maasvallei, die hier tussen Echt en Roermond opvallend waterrijk is. Soms kom je ook even in de bewoonde wereld. Dat rijd je door Stramproy of Maasbracht. De tocht begint en eindigt in de stad Weert, die op de grens met Noord-Brabant ligt.
75 -> 750 -> 75 -> 44 -> 77 -> 40 -> 41 -> 50 -> 52 -> 73 -> 72 -> 03 -> 48 -> 95 -> 96 -> 72 -> 44 -> 43 -> 380 -> 38 -> 950 -> 30 -> 35 -> 84 -> 360 -> 36 -> 15 -> 07 -> 02 -> 24 -> 09 -> 06 -> 04 -> 012 -> 011 -> 030 -> 04 -> 39 -> 10 -> 40 -> 42 -> 420 -> 52 -> 33 -> 31 -> 28 -> 26 -> 180 -> 26 -> 25 -> 91 -> 90 -> 86 -> 85 -> 850 -> 75
Deze knooppuntenroute is in samenwerking met Fietsnetwerk gemaakt. Actuele updates of tijdelijke omleidingen vind je op Fietsnetwerk.
In de Limburgse mijnen gebruikten ze lange houten boomstammen om de gangen te stutten, dus werd overal productiebos met snelgroeiend naaldhout aangelegd. Natuurmonumenten vormt dit bos nu om tot een gevarieerd loofbos.
Aan de rand van het Limburgse dorp Horn ligt Hoeve Heidonk, een oude hoeve die haar naam te danken heeft aan een oude legende. Wanneer u aankomt bij de hoeve zult u onmiddellijk merken dat de natuur hier zeer aanwezig is.
Het kasteel heeft de vorm van een middeleeuwse ringmuurburcht. Het had aanvankelijk vier hoektorens en een vleugel. Door verbouwing verdwenen er 2 torens, en werd de ringmuur verhoogd door met mergelblokken op de oorspronkelijke weergang een tweede rij bogen en een nieuwe weergang te bouwen.
Kasteel Heysterum is een langgerekt rechthoekig hoofdgebouw met aan beide kanten een vierkante toren. Het ligt in een kleine, eenvoudige landschappelijke parkaanleg.
Stap even af om lekker te struinen door de natuur. En als het warm is, kun je in de plassen naast de Maas heerlijk zwemmen.
Met zijn 37 meter is het de hoogste molen van Limburg, met in totaal zes verdiepingen. Twee keer per maand, meestal op de tweede en laatste zaterdag van de maand is de molenaar aan het werk. Onderin de molen vind je een brasserie.
De Sangershoeve is een gastvrije kampeerboerderij nabij de Maasplassen in Limburg waar de charme en de gezelligheid van een kleine camping voorop staan. Door de unieke ligging in het Maasplassengebied, omgeven door de cultuurhistorische Maasdorpjes zoals Stevensweert, Wessem, Thorn, Maaseik, Kessenich en Kinrooi is de Sangershoeve de ideale uitvalsbasis om te fietsen in Limburg, met de vele prachtige fietsroutes door Midden-Limburg, België en Duitsland.
`t Veerhuis is een van de historische plekjes van Wessem en een geliefde pleisterplaats voor bezoekers aan dit maasdorp. Het behoort qua ligging beslist tot de mooiste horeca-etablissementen van Limburg.
In de buurt van Neeritten waar door verschraling van de grond weer veel bloemen bloeien, zoals bitterzoet, wilde margriet, stijve zegge en pinksterbloem.
Dit natuurgebied wordt aangesloten op andere gebieden, zo ontstaat er een groter leefgebied voor planten en dieren.