Ga direct naar inhoud
Nieuws

Klissen bij grote grazers

12 april 2023 | Kay Jans

Wie regelmatig in de natuurgebieden langs de Maas struint, heeft het vast wel eens gezien. Sommige Galloways en Koniks zitten vol met zaadbollen van de grote klis.

galloway met klitten

Het ziet er misschien een beetje zielig uit, maar de dieren hebben door hun dikke huid gelukkig geen last van de klitten. In het voorjaar vallen ze vanzelf weer uit. Dit verschijnsel hoort bij de wilde natuur. De zaadbollen zijn afkomstig van de grote klis.

Zaden mee op reis

De grote klis is favoriet bij allerlei insecten en vogels, én speciaal in de manier van zaadverspreiding. Het is een plant die dieren gebruikt om zichzelf te verspreiden. Dat zit zo: in het najaar veranderen de paars-roze bloemen in zaadbollen met stekelige haakjes. Dankzij deze weerhaakjes, vergelijkbaar met klittenband, blijven de bollen plakken aan de vacht, manen en staart van de grote grazers. Zo gaan de zaadbollen met de grazers gedurende de winter mee op reis.    

Verspreiding gegarandeerd  

De zaden vallen vooral langs plekken waar de paarden en runderen vaak lopen. Grote grazers zijn gewoontedieren. Ze gebruiken vaste routes, waar ‘olifantenpaadjes’ ontstaan die soms uitgroeien tot wandelpaden omdat ook mensen er gebruik van maken. Een handige vestigingsplaats dus voor de grote klis, die zo elk jaar weer verzekerd is van verdere verspreiding. Een extra trucje van de plant  is dat ‘ie smakelijker wordt als de zaden rijp zijn. Zo weet de klis de grazers naar zich toe te lokken. Paarden en runderen vinden de rijpe zaden erg lekker en peuzelen er dan ook graag een paar op. Als de grazers zich daarvoor tussen de planten wagen, grijpen andere klitten zich vast in hun vacht. Verspreiding gegarandeerd. 

Bekijk een video van Vroege Vogels over grazers en de grote klis

konik met klitten

Konik met klissen in manen

Kay
Kay Jans