Over struikheide en zandloopkevers
Heb je het over struikheide, dan denkt iedereen meteen aan zomer en paarse heidevelden. Als je zo’n bloemetje van dichtbij bekijkt, is het ook nog heel bijzonder. Wist je dat er vroeger bezems van werden gemaakt? Struikheide geeft veel stuifmeel en nectar. Geen wonder dat wilde bijen, honingbijen en andere insecten er dol op zijn.
Struikheide....
Het Mantingerveld is een groots heidelandschap met droge en natte heide, stuifzanden en jeneverbessen. Struikheide is een plant die droge en arme grond nodig heeft. Het Mantingerveld is ideaal dus. Door de verrijking van stikstof uit landbouw, industrie en verkeer echter groeien heidevelden versneld dicht met grassen en jonge boompjes. En dat gaat ten koste van die bekende, paarse struikheide Maar dat betekent ook dat het leefgebied van heivlinder, zandbij en loopkevers kleiner wordt.
... en zandloopkever
Zandloopkevers leven graag in zanderige gebieden zoals het Mantingerveld, met zijn zandverstuivingen en heide. Om de sterke temperatuurschommelingen te ontvluchten, graven de kevers holletjes. Daarin leggen ze eitjes, maar kunnen ook de larven zich ontwikkelen. Zandloopkevers zijn flinke rovers, die behalve andere insecten ook spinnen aanvallen.
Maak plaats voor wilde bloemen
Langzaam maar zeker zijn wilde bloemen uit ons landschap verdwenen. En dat is slecht nieuws! Wilde bloemen zijn heel erg belangrijk voor mens en natuur. Zonder wilde bloemen, geen insecten en zonder insecten geen vogels. Laten we samen Nederland weer in bloei zetten! Ontvang zaad, tips en ideeën hoe je zelf aan de slag kunt met wilde bloemen in je eigen omgeving.
Tip
Loop eens de jeneverbesroute en geniet van de zandverstuivingen met jeneverbesstruiken en struikheide.