Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nederland krijgt vier nieuwe Marker Wadden eilanden

08 maart 2017

Nog dit jaar kan in het Markermeer de aanleg van de volgende eilanden van Marker Waddenarchipel van start gaan. Ook het tweede, derde, vierde en vijfde natuureiland zijn financieel rond en kunnen worden gerealiseerd. Om dat te vieren heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vandaag in gezelschap van andere betrokkenen op het eerste eiland een meterslange impressie van de natuurarchipel onthuld.

Minister Schultz op Marker Wadden

Naast het geld voor de aanleg van de volgende eilanden komt er ook extra geld beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek naar het bouwen met slib en het verbeteren van de natuur- en waterkwaliteit van het Markermeer. Minister Schultz maakte tijdens het bezoek aan het project bekend dat zij 1,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek beschikbaar stelt.

Schultz: “De Marker Wadden gaan ons een unieke schat aan nieuwe informatie opleveren. Daarmee versterken we de internationale koppositie van Nederland op het gebied van waterbouw en natuur. Nieuwe praktische en fundamentele kennis van ‘building with nature’ kunnen we wereldwijd toepassen.” Ook Deltares, de stichting Ecoshape en Natuurmonumenten investeren in het onderzoek.

Natuurherstel

De nieuwe eilanden gaan de natuur een geweldige impuls geven. In het afgelopen jaar werden al duizenden strandlopers, visdiefjes en bontbekplevieren geteld. De eilanden zorgen voor extra invang van slib. Daardoor wordt ook het water schoner. Dankzij nieuwe ondieptes en natuurlijke oevers ontstaat een meer gezonde omgeving voor planten en dieren.

Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten hebben Boskalis de opdracht gegeven voor de  uitvoering van Eerste Fase van de Marker Wadden en een jaar geleden is gestart met de aanleg van het eerste eiland. Nog deze maand wordt begonnen met het tweede eiland. Elk kwartaal krijgt Marker Wadden er een extra eiland bij. In de zomer van 2018 vallen de nieuwe eilanden droog en krijgt moerasvegetatie de kans. In 2020 vindt de laatste afwerking plaats en vanaf dat moment blijft de natuur ongemoeid. Achter een kilometers lange zanddam liggen de eilanden beschermd tegen storm. De vijf eilanden beslaan ongeveer 1000 hectare, inclusief het onderwaterlandschap.

Vernieuwende samenwerking

De Marker Wadden is een vernieuwend project waarin overheid, natuurorganisaties en bedrijven samenwerken om de nieuwe eilandengroep te realiseren. Natuurmonumenten diende in 2012 voor Marker Wadden een aanvraag in voor het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Met de bijdrage uit het  Droomfonds kon Natuurmonumenten een samenwerkingsverband smeden met het ministerie van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu en de Provincie Flevoland.

Dit samenwerkingsverband heeft de opdracht gegeven tot de aanleg van het eerste eiland. De bouw van de volgende eilanden van de Marker Wadden werd mogelijk dankzij publieke en private bijdragen van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, de provincies Flevoland en Noord Holland, de Nationale Postcode Loterij, het Wereld Natuur Fonds, de Vogelbescherming, Sportvisserij Nederland, Arcadis, Boskalis, RHDHV, de Adessium Foundation, de ING Bank en Natuurmonumenten.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Meer informatie en beeldmateriaal is beschikbaar bij Natuurmonumenten. Neemt u contact op met Communicatie Marker Wadden Rita Oppenhuizen  06-54295311

Communicatie Rijkswaterstaat, Mirjam Stoffer 06- 29 38 26 90 

Ontwerptekeningen van de Marker Wadden, luchtbeelden, video-impressies en meer achtergronden over de plaatselijke natuur zijn te vinden op: https://www.natuurmonumenten.nl/marker-wadden/voor-de-pers