Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zwarte ooievaar in het Korenburgerveen

22 augustus 2018 | Ank van Ravenswaaij

In de afgelopen weken liet een jonge zwarte ooievaar zich regelmatig zien in en om het Korenburgerveen. Het dier is vermoedelijk op doortrek van het broedgebied in Oost-Europa, naar het overwinteringsgebied in Afrika. Aan het ontbreken van de rode snavel en poten is te zien dat het om een jong dier gaat. Augustus is spitsuur voor doortrekkende zwarte ooievaars in Nederland. Dan is in het oosten van het land de kans het grootst om er een tegen te komen.

Zwarte ooievaar in het Korenburgerveen

De zwarte ooievaar is een zeldzame en prachtige vogel, die tot op heden nog niet in Nederland heeft gebroed. De zwarte hals en de geheel zwarte vleugels onderscheiden de zwarte ooievaar van de ‘gewone’ ooievaar. Een volwassen zwarte ooievaar is een mooie verschijning met een dieprode snavel en poten. De zwarte bovendelen geven in de zon een groene en paarse gloed.

Zwarte ooievaars nestelen in loofbomen. Ze zoeken hun voedsel bij water (waar ze jagen op vissen en amfibieën) of op een akker of grasland (onder andere sprinkhanen).

De zwarte ooievaar breidt zijn verspreidingsgebied als broedvogel al jaren richting Nederland uit. Vanuit de Duitse deelstaten Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen komen ze westwaarts. Een populatie in België is eveneens fors gegroeid naar meer dan 100 paren. Er worden ook steeds vaker overzomerende exemplaren gezien in ons land. Maar een broedpoging is nog steeds niet vastgesteld.

Ank van Ravenswaaij
Ank van Ravenswaaij